Ηπιότερη νομισματική πολιτική υιοθετεί η Fed

Ηπιότερη νομισματική πολιτική υιοθετεί η Fed

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού επιτοκίου federal funds rate στο 2,25%-2,50% στη διήμερη συνεδρίασή της, στις 19-20 Μαρτίου. Η επιτροπή αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό για την περίοδο 2019-2021, επαναλαμβάνοντας ότι, ενόψει των παγκόσμιων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων και των «ήπιων» πληθωριστικών πιέσεων, προτίθεται να δείξει υπομονή καθώς εξετάζει ποιες θα ήταν οι κατάλληλες μελλοντικές «προσαρμογές» του παρεμβατικού επιτοκίου της.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων για το τρέχον έτος (έναντι δύο αναμενόμενων αυξήσεων τον Δεκέμβριο) ενώ για το 2020 αναμένεται μια αύξηση όπως προηγουμένως, με το μέσο επιτόκιο παρέμβασης να παραμένει σταθερό το 2021 στο 2,6% (έναντι 3,1% τον Δεκέμβριο) και την εκτίμηση για το ύψος του μακροχρόνιου επιτοκίου ισορροπίας στο 2,8%. Επιπροσθέτως, η ανακοίνωση επισημαίνει πως η κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει από τον Μάιο τον μηνιαίο ρυθμό συρρίκνωσης του ισολογισμού της από τα 30 δισ. στα 15 δισ. δολάρια, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία μείωσης του ισολογισμού της μέσω πωλήσεων στοιχείων ενεργητικού. Η υιοθέτηση ηπιότερου τόνου από τη Fed βασίζεται στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, με τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ να αναμένεται σε 2,1% το 2019 και 1,9% το 2020, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 2,3% και 2,0%, αντίστοιχα. Η ανεργία θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις στο 3,7% το 2019 και 2,8% το 2020, 0,2 π.μ. υψηλότερα από ό,τι προβλεπόταν τον Δεκέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός για το 2019 αναμένεται στο 1,8% το 2019 και 2,0% το 2020, έναντι 1,9% και 2,1%, αντιστοίχως, που αναμενόταν τον Δεκέμβριο.

Με τη Fed να υιοθετεί ηπιότερη νομισματική πολιτική, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ανήλθε σε υψηλό ενάμιση μήνα 1,1448 την Τετάρτη, προτού υποχωρήσει στην περιοχή του 1,1370 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου διατηρήθηκε την Παρασκευή σε πτωτική πορεία στον απόηχο της ανακοίνωσης της Fed, υποχωρώντας στο 2,50% – το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2018. Παράλληλα, η απόδοση του 2ετούς αντίστοιχου τίτλου διαπραγματευόταν σε χαμηλό δυόμισι μηνών 2,38%, με τη διαφορά των αντίστοιχων αποδόσεων να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών (12,4 μ.β.).

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT