ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τραμπ πιέζει για αύξηση παραγωγής ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

o-tramp-piezei-gia-ayxisi-paragogis-eyropaikon-aytokiniton-stis-ipa-2306378

Αν επιθυμούν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να αποτρέψουν κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, μπορούν να αποφύγουν την επιβολή υψηλότερων δασμών στα αυτοκίνητα με το να κατασκευάσουν περισσότερα εργοστάσια παραγωγής στις ΗΠΑ, δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Εχουν BMW, έχουν Mercedes, έχουν πολλά πολύ καλά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ», είπε χθες ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Είπε πως η κατάληξη της διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη θα είναι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να «κατασκευάσουν τα εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ και δεν θα έχουν καθόλου δασμούς».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη πως θα αποδεχόταν την εξάλειψη των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, αλλά όχι και στα αυτοκίνητα, εάν δεν αυξήσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες την παραγωγή τους στις ΗΠΑ. Ερωτηθείς κατά πόσον αποτελούν οι εισαγωγές αυτοκινήτων απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ο Τραμπ απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αυτό που αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια είναι ο ισολογισμός μας», αναφερόμενος προφανώς στο μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. «Πρέπει να έχουμε –έχουμε ανάγκη– έναν ισχυρό ισολογισμό. Διαφορετικά δεν έχεις εθνική ασφάλεια», συμπλήρωσε.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αυξήσει δραστικά την παραγωγή τους στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία και πλέον αυτή είναι υψηλότερη από τις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη, υποστήριξε χθες η Ενωση Γερμανικών Αυτοκινητοβιομηχανιών.

Τον περασμένο μήνα, το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo είχε παρουσιάσει μελέτη σύμφωνα με την οποία, αν τελικά αυξήσει ο Τραμπ τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη στο 25%, όπως έχει απειλήσει, από το 2,5% που είναι σήμερα, τότε οι εξαγωγές αυτοκινήτων θα υποχωρήσουν κατά 18,4 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Το 2018, οι εξαγωγές αυτοκινήτων από τη Γερμανία στις ΗΠΑ είχαν ανέλθει περίπου στα 40 δισ. ευρώ. Με την ευρωπαϊκή οικονομία να επιβραδύνεται ήδη, ενδεχόμενη επιβολή υψηλότερων δασμών από τις ΗΠΑ και επιβολή αντιποίνων από την Ε.Ε. αναμένεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με ακόμη πιο αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, που φαίνεται να έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία, ο Τραμπ είπε πως οι συνομιλίες εξελίσσονται καλά ακόμη και αν έχουν προκύψει ενδείξεις περί σημαντικών διαφωνιών. «Νομίζω πως πιθανότατα θα έχουμε συμφωνία. Εκτιμώ πως την έχουν ανάγκη απεγνωσμένα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ερωτηθείς εάν έχει υπάρξει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις μετά τη δήλωσή του στις αρχές της εβδομάδας πως θα διατηρήσει για κάποιο χρονικό διάστημα τους δασμούς 25% σε εισαγωγές από την Κίνα, ύψους 250 δισ. δολαρίων τον χρόνο, ο Τραμπ απάντησε: «Οχι, καθόλου».