Τα καναδικά νοικοκυριά οφείλουν 1,43 τρισ. ευρώ

Τα καναδικά νοικοκυριά οφείλουν 1,43 τρισ. ευρώ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Καναδοί βαρύνονται με το υψηλότερο χρέος ανάμεσα στις χώρες του G7, καθώς τα νοικοκυριά οφείλουν συνολικά 2,16 τρισ. καναδικά δολάρια, ποσό αντίστοιχο του 1,43 τρισ. ευρώ.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg Businessweek, μέχρι προσφάτως ο Καναδάς δεχόταν επαίνους για τη διαχείριση των οικονομικών τόσο στο επίπεδο της χώρας όσο και των νοικοκυριών του. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα με τον πληθυσμό των 37 εκατ. πολιτών βγήκε ουσιαστικά αλώβητη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Σε μεγάλο βαθμό οφείλει την αντοχή της στην ευρωστία του τραπεζικού τομέα της. Το γεγονός, όμως, ότι διατήρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα προκάλεσε εκρηκτική αύξηση του δανεισμού. Ετσι, το ποσοστό του χρέους προς το διαθέσιμο εισόδημα των Καναδών εκτινάχθηκε στο ιστορικό ρεκόρ του 174% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Οπως επισημαίνει όμως το Bloomberg Businessweek, η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη για τους Καναδούς. Τα τελευταία δύο χρόνια, από τα μέσα του 2017, η Τράπεζα του Καναδά έχει αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού πέντε φορές φτάνοντάς τα στο 1,75%. Αλλωστε, οι Αρχές της χώρας έχουν θέσει σε εφαρμογή δέσμη κανόνων για να περιορίσουν την κερδοσκοπία στην αγορά στέγης. Ετσι, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν για πρώτη φορά έπειτα από τρεις δεκαετίες και εξακολουθούν να υποχωρούν και το τρέχον έτος. Το αποτέλεσμα είναι να δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους πολλοί Καναδοί. Στον Καναδά, μία από τις λίγες αν όχι η μοναδική χώρα που διαθέτει τη σχετική νομοθεσία, 31.900 άτομα υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι 31.900 άτομα εκχώρησαν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία σε μια αναγνωρισμένη αρχή με αντάλλαγμα την απαλλαγή τους από τα χρέη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή