Μικρότερη των αρχικών ανακοινώσεων η κινεζική παραγγελία στην Airbus

Μικρότερη των αρχικών ανακοινώσεων η κινεζική παραγγελία στην Airbus

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία-ορόσημο που είχαν υπογράψει στις 25 Μαρτίου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ για την παραγγελία 300 αεροσκαφών της Airbus με τιμή 31 δισ. ευρώ περιλαμβάνει δεκάδες παραγγελίες που είχαν ήδη ανακοινωθεί και την προέγκριση συμφωνιών που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Ο αριθμός των αεροσκαφών Airbus που θα παραγγείλουν κινεζικές εταιρείες καθορίστηκε εν μέρει από γεωπολιτικούς παράγοντες, ανέφεραν χθες δύο πηγές στο Reuters.

H παραγγελία προς την Airbus θα ανέλθει περίπου στα 31 δισ. ευρώ, ωστόσο το ύψος των πραγματικών νέων παραγγελιών είναι χαμηλότερο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων. Στις παραγγελίες που έχουν ανακοινωθεί δύο φορές περιλαμβάνεται αυτή για αγορά δέκα Airbus A350 από ανώνυμο αγοραστή, η οποία αποτελεί επανάληψη παραγγελίας για δέκα αεροσκάφη που είχε δώσει πέρυσι η Sichuan Airways. H αποκάλυψη περιορίζει σε κάποιο βαθμό τη σημασία της ανακοίνωσης που είχαν κάνει οι Μακρόν και Σι στο Παρίσι και η οποία είχε αποτελέσει οικονομικό αποκορύφωμα της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία σηματοδοτεί την επιστροφή της επίσημης Κίνας στην αγορά αεροσκαφών έπειτα από απουσία μεγαλύτερη του ενός έτους, εξαιτίας της έντασης στο παγκόσμιο εμπόριο. Ο αριθμός των 300 αεροσκαφών αποφασίστηκε στο τέλος της διαδικασίας και ενώ εξελισσόταν ήδη η επίσκεψη Σι, αν και συνήθως η παραγγελία αεροσκαφών ολοκληρώνεται σε διάστημα πολλών μηνών, αναφέρει στο Reuters η μία πηγή. Η Airbus αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της παραγγελίας, όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο συνολικός αριθμός των αεροσκαφών να περιλαμβάνει κενά. Η συμφωνία «δημιουργεί το πλαίσιο έγκρισης για αεροσκάφη που έχουν παραγγείλει κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, είτε πρόκειται για υπάρχουσες είτε για μελλοντικές παραγγελίες», είπε εκπρόσωπος Τύπου της Airbus.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή