Σε λήθαργο η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του έτους

Σε λήθαργο η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του έτους

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας της Ευρωζώνης ήταν σε λήθαργο το πρώτο τρίμηνο και από τις χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί μετά το 2014, με αποτέλεσμα να προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης μόλις κατά 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της IHS Markit. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η συρρίκνωση της μεταποίησης τους προηγούμενους μήνες φαίνεται πλέον να επηρεάζει αρνητικά και τον κλάδο των υπηρεσιών.

Ο δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της IHS Markit αποτυπώνει με αρκετή ακρίβεια την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κλάδοι των υπηρεσιών και της μεταποίησης. «Η τελική τιμή του PMI για τον Μάρτιο επιβεβαιώνει την υποτονική ανάπτυξη στα τέλη του πρώτου τριμήνου, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται σε ένα από τα πιο χαμηλά επίπεδα που έχουμε δει από το 2014», εξηγεί ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. O σύνθετος δείκτης PMI (περιλαμβάνει υπηρεσίες και μεταποίηση) για την Ευρωζώνη υποχώρησε τον Μάρτιο στο 51,6, από 51,9 τον Φεβρουάριο, γεγονός που υποδηλώνει τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 0,2% στις αρχές του 2019.

Η δραστηριότητα στη μεταποίηση διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι σχεδόν ετών, ενώ η δραστηριότητα στις υπηρεσίες, αν και ενισχύθηκε ελαφρώς, εξακολουθεί να παραμένει ασθενική. «Ο κλάδος των υπηρεσιών έχει καταφέρει να διατηρήσει σχετικά καλό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά έχει επίσης χάσει τη δυναμική του τους τελευταίους μήνες. Αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς μας δείχνει ότι η ισχυρή ανάπτυξη του κλάδου των υπηρεσιών συνήθως εξαρτάται από το αν βρίσκεται σε καλή κατάσταση ο κλάδος της μεταποίησης», λέει ο Γουίλιαμσον. Η αρνητική εξέλιξη θα πρέπει να ανησυχήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης, που μέχρι σήμερα υποστηρίζουν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας είναι παροδική.

Οι σημαντικότερες απειλές που αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα η Ευρωζώνη είναι το (όλο και πιθανότερο) άτακτο Brexit, η ένταση στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας (και της κινεζικής), αλλά και το ενδεχόμενο κήρυξης εμπορικού πολέμου Ε.Ε. – ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί με επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών από την Ενωση.

Τουλάχιστον τον Μάρτιο εμφανίστηκαν σημάδια ανάκαμψης της δραστηριότητας στην Κίνα, με τον δείκτη υπευθύνων παραγγελιών (Caixin/Markit) για τις υπηρεσίες να ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι υπερβολικά νωρίς να αποφανθεί κανείς κατά πόσον υπάρχει επιτάχυνση της κινεζικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή