ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιορισμένες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Το ανοδικό σερί των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που διήρκεσε τέσσερις συνεδριάσεις διακόπηκε χθες. Οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στις τραπεζικές μετοχές μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ιταλική UniCredit για εξαγορά της γερμανικής Commerzbank, με αποτέλεσμα οι τραπεζικές μετοχές να ήταν από τις λίγες κερδισμένες της χθεσινής συνεδρίασης, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει άνοδο 0,2%. Η μετοχή της Commerzbank έκλεισε χθες με άνοδο 2,9%, ενώ αντιθέτως της UniCredit με πτώση 0,66% και αυτή της Deutsche Bank, η οποία έχει αρχίσει επίσημες διαπραγματεύσεις για συγχώνευση με την Commerzbank, έκλεισε με πτώση 0,82%. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με πτώση 0,3% με τους περισσότερους κλάδους να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο 0,28% χάρη στην αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο. Αντιθέτως, στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε με ζημίες 0,23% εξαιτίας των πληροφοριών πως η ιταλική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει στο 0,1% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε υποχωρώντας κατά 0,22% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,93%. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ο δείκτης S&P 500 παρέμενε κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών με τις απώλειες των τεχνολογικών εταιρειών να αντισταθμίζονται από την άνοδο της μετοχής της Boeing και της Facebook, καθώς οι επενδυτές περίμεναν περισσότερα νέα από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας. «Η αγορά παίρνει σήμερα μια ανάσα. Είναι περίοδος βλέποντας και κάνοντας, έπειτα από μια εβδομάδα με ισχυρή άνοδο των μετοχών», σχολίασε στο Reuters ο Πολ Μπριγκάντι, επικεφαλής αγορών μετοχών στην Direction Funds στη Νέα Υόρκη.

Οι επενδυτές θα αποκτήσουν σήμερα σαφέστερη άποψη για την κατάσταση που επικρατεί στην αμερικανική αγορά εργασίας μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την απασχόληση. Οι προσδοκίες για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου έχει οδηγήσει τον S&P 500 σε άνοδο από την αρχή του τριμήνου και πλέον ο δείκτης βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Οκτωβρίου. Απέχει δε μόλις 2% από νέο ρεκόρ. Ο Dow Jones ενισχυόταν χθες το βράδυ κατά 0,51%, ενώ ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 0,16%.