ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη του Κ. Γκοσν από τις ιαπωνικές αρχές

Νέα σύλληψη του Κ. Γκοσν από τις ιαπωνικές αρχές

Τους τελευταίους σχεδόν πέντε μήνες ο κάποτε κραταιός της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας Κάρλος Γκοσν περνάει τη δική του «Οδύσσεια». Τον Νοέμβριο είχε συλληφθεί στο Τόκιο, κατηγορούμενος για σοβαρές παρατυπίες όσον αφορά τις δηλώσεις των αποδοχών του από την ιαπωνική Nissan και την πιθανή χρήση δικών της κεφαλαίων για ίδιον όφελος. Αποφυλακίστηκε ακριβώς πριν από ένα μήνα με εγγύηση και συνελήφθη εκ νέου χθες. Ο ίδιος δηλώνει εξοργισμένος και χαρακτηρίζει τις τελευταίες κατηγορίες εις βάρος του ανυπόστατες, οι οποίες αφορούν φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση εταιρικών κεφαλαίων καθώς και παράνομες πληρωμές της Nissan σε εμπορικό της αντιπρόσωπο στο Ομάν.

«Είμαι έτοιμος να αποκαλύψω όλη την αλήθεια σχετικά με όσα μου προσάπτουν», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου συντόμως. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στην Ιαπωνία, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, οι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι ποσόν άνω των 34 εκατ. δολαρίων μετακινήθηκε στην αντιπροσωπεία της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Ομάν, την οποία διοικούσε γνωστός του Κάρλος Γκοσν. Iσως, λοιπόν, να αφήνουν να εννοηθεί ότι οι πληρωμές έγιναν με χρήματα από αποθεματικό ταμείο του διευθύνοντος συμβούλου, το οποίο διαχειριζόταν ο ίδιος ως διευθύνων σύμβουλος, υπό το πρόσχημα παροχής κινήτρων για πωλήσεις οχημάτων της Nissan, αναφέρει η Euronews. Οι Ιάπωνες εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι οι προαναφερθείσες κινήσεις Γκοσν ζημίωσαν κατά 5 εκατ. δολάρια τη Nissan περίπου σε διάστημα δύο – δυόμισι χρόνων έως τον Ιούλιο του 2018.

Ο Κάρλος Γκοσν ζήτησε από τη Γαλλία να παρέμβει υπέρ της προστασίας του – ο Γκοσν συγκρότησε και διοικούσε τη γαλλοϊαπωνική συμμαχία Renault-Nissan. Το γαλλικό δημόσιο έχει μερίδιο στη Renault. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ δήλωσε χθες ότι ο Κάρλος Γκοσν τίθεται υπό την προστασία των γαλλικών προξενικών αρχών.