Μείωση φόρων για να κατευνάσει τα «Κίτρινα Γιλέκα» προτείνει ο Γάλλος πρωθυπουργός

Μείωση φόρων για να κατευνάσει τα «Κίτρινα Γιλέκα» προτείνει ο Γάλλος πρωθυπουργός

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση των φόρων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, μετά την ολοκλήρωση του «μεγάλου εθνικού διαλόγου». Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε έναν διάλογο με τους πολίτες της χώρας για να κατευνάσει τους υψηλούς τόνους από τις μαζικές διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων». Κατόπιν 10.000 δημόσιων συνεδριάσεων στην περιφέρεια της Γαλλίας και μετά τη διαδικτυακή συμμετοχή δύο εκατομμυρίων πολιτών, το Παρίσι κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι Γάλλοι επιθυμούν τη μείωση των φορολογικών βαρών τους. Πράγματι, η Γαλλία έχει τον υψηλότερο συντελεστή φορολογίας από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, φθάνοντας προ διετίας το 46,2% του ΑΕΠ.

Η Δανία καταλαμβάνει τη 2η θέση (46%) και η Σουηδία την 3η (44%). Την ίδια ώρα, όμως, έχει το πιο πολυδάπανο κράτος πρόνοιας. Οι κοινωνικές δαπάνες στη Γαλλία έφθαναν πέρυσι το 31,2% του ΑΕΠ. Ο ΟΟΣΑ παρότρυνε χθες τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, παρά τις πιέσεις των «κίτρινων γιλέκων» αλλά και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. «Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης είναι κρίσιμη για να μειωθεί η ανεργία», αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ για τη γαλλική οικονομία. Κάποια από αυτά τα μέτρα είναι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και η μείωση των κοινωνικών δαπανών. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μπορεί να ενισχυθεί έως και 3,2% μέσα στην επόμενη δεκαετία με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων αυτών.

Οι διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου λόγω της αγανάκτησης των πολιτών για το υψηλό κόστος διαβίωσης και την αύξηση των φόρων. Εναυσμα για τις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» αποτέλεσε η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, ένα μέτρο που αποσύρθηκε άμεσα. Στη συνέχεια, όμως, στο επίκεντρο των διαμαρτυριών βρέθηκε η γενικότερη οικονομική πολιτική που ασκείται υπό την προεδρία Μακρόν. Εκτός των άλλων, η γαλλική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι μεροληπτεί υπέρ της ελίτ και εις βάρος των υπολοίπων, αφού στις αρχές της προεδρίας του ο Εμανουέλ Μακρόν είχε καταργήσει ειδικό φόρο για τους πλουσίους. Αυτή η εντύπωση ενισχύθηκε όταν πέρασε νομοσχέδιο –πάλι στις αρχές της προεδρίας Μακρόν– που διευκολύνει τους εργοδότες να κάνουν απολύσεις. Τον Δεκέμβριο, ο Μακρόν ανακοίνωσε μέτρα 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων και των συνταξιούχων, υπό το βάρος των βίαιων διαδηλώσεων των «Κίτρινων Γιλέκων». Εκτοτε ο Γάλλος πρόεδρος έχει επιδιώξει να βελτιώσει την εικόνα του, ξεκινώντας τον «μεγάλο εθνικό διάλογο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή