ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφώνεται η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ε.Ε.

Κορυφώνεται η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ε.Ε.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών μετά την ανακοίνωση εκατέρωθεν δασμών με αφορμή τις επιδοτήσεις τους στoν κλάδο της αεροναυπηγικής (Airbus και Boeing αντίστοιχα). Οι μεν Βρυξέλλες εξετάζουν τιμωρητικούς δασμούς που θα επιβάλουν στις ΗΠΑ λόγω της επιδότησης της αμερικανικής Boeing, την οποία θεωρούν παράνομη. Με τον τρόπο αυτό απαντούν σε αμερικανικούς δασμούς, οι οποίοι μπορεί να επιβληθούν σε ποικίλα ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως τα τζετ, τα τυριά, τα κρασιά και οι μοτοσικλέτες.

Οι δε ΗΠΑ δηλώνουν πως εξαιτίας των επιδοτήσεων η Airbus έχει αθέμιτο πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά επιβατικών αεροσκαφών και μιλούν για δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας έως και 11 δισ. δολαρίων. Ο ΠΟΕ είχε αποφανθεί πέρυσι τον Μάιο ότι η Airbus έλαβε παράνομη χρηματοδότηση για τα μοντέλα της Α380 και Α350, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι πωλήσεις της Boeing. Κατά τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, το ποσόν των 11 δισ. δολαρίων θεωρείται υπερβολικό, ενώ η Airbus δήλωσε πως η Ε.Ε. ετοιμάζεται να απαντήσει με πολύ περισσότερα αντίμετρα στην Ουάσιγκτον.

Η αμερικανο-ευρωπαϊκή διένεξη για τις αεροναυπηγικές πηγαίνει πίσω 14 χρόνια. Εξ ου και ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχασε την υπομονή της και ήρθε η ώρα να επιλυθεί το θέμα. Εφέτος, στα τέλη Μαρτίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) απεφάνθη ότι οι περισσότερες επιδοτήσεις προς την Boeing εναρμονίζονται με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, αλλά παράλληλα έδωσε εντολή στην πολιτεία της Ουάσιγκτον να θέσει τέλος στο πρόγραμμα φοροαπαλλαγών ύψους 325 εκατ. δολαρίων με αποδέκτρια την εταιρεία με έδρα το Σικάγο. Οπως αναφέρει το Bloomberg, ο ΠΟΕ δεν δικαίωσε πλήρως τις ΗΠΑ και επιβεβαίωσε ότι η προαναφερθείσα πολιτεία δεν κατόρθωσε να άρει προνομιακές φοροελαφρύνσεις για την Boeing, που επηρέασαν δυσμενώς την ανταγωνίστριά της Airbus. Αμφότερες οι ΗΠΑ και Ε.Ε. διεμήνυσαν πως πρόκειται για ένθεν και ένθεν νίκη.

Τώρα όμως οι διακηρύξεις για αμερικανικούς τιμωρητικούς δασμούς γίνονται, ενώ την ίδια στιγμή τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. επεξεργάζονται την εντολή που θα δώσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ περικοπές δασμών σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά. «Το εάν επιβληθούν οι επαπειλούμενοι αμερικανικοί δασμοί λόγω Airbus θα εξαρτηθεί από το εάν επέλθει συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον με θέμα τις επιδοτήσεις στον κλάδο της αεροναυπηγικής», τόνισε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Επιπλέον, θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τον ΠΟΕ το καλοκαίρι. Πάντως, το προσχέδιο της εντολής των «28» προς την Κομισιόν, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει το Bloomberg, της δίνει τη δυνατότητα να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, εάν η Ουάσιγκτον επιβάλει νέους δασμούς, όπως οι επαπειλούμενοι λόγω Airbus. «Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να κάνουν φιλικό διακανονισμό στο θέμα με τους δασμούς της αεροναυπηγικής», τόνισε τέλος ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ.