Οι Κινέζοι κάνουν ακόμα πλουσιότερο τον Μπερνάρ Αρνό

Οι Κινέζοι κάνουν ακόμα πλουσιότερο τον Μπερνάρ Αρνό

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Μπερνάρ Αρνό, ήδη ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη, αύξησε ακόμη περισσότερο την περιουσία του χάρις στις υψηλότερες του αναμενομένου πωλήσεις του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH.

Από τις αρχές του 2019, η περιουσία του επικεφαλής της LVMH Μπερνάρ Αρνό αυξήθηκε κατά 19 δισ. δολάρια, με την τιμή της μετοχής της LVMH να διαμορφώνεται χθες τα 342,80 ευρώ στο Παρίσι, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1989, όταν έγινε η δημόσια εγγραφή του ομίλου. Μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2019, οι πωλήσεις της LVMH ενισχύθηκαν κατά 11% στα 12,5 δισ. ευρώ, ωθούμενες κυρίως από την ισχυρή κατανάλωση στην Κίνα.

Οπότε μειώνεται οριακά η διαφορά ανάμεσα στην περιουσία του κ. Αρνό της τάξεως των 87 δισ. δολαρίων από αυτήν του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ ή του ιδρυτού της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Με την ενίσχυση της περιουσιακής κατάστασης του κ. Αρνό επιβεβαιώνεται επίσης η υπεροχή των Ευρωπαίων στην παγκόσμια αγορά ειδών πολυτελείας. Κάποιοι από τους πλουσιότερους Ευρωπαίους δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πολυτελών ειδών. Αναφερόμαστε, μεταξύ άλλων, την οικογένεια Βερτχάιμερ που ελέγχει τον οίκο Chanel και στον ιδρυτή της εταιρείας γυαλιών ηλίου και ειδών οράσεως Luxottica, Λεονάρντο ντελ Βέκιο.

Φαίνεται πως το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα είδη πολυτελείας στην Κίνα, την υπ’ αριθμόν 2 οικονομία του κόσμου, παραμένει αμείωτο παρά την πτώση των πωλήσεων που έχουν ανακοινωθεί σε άλλους κλάδους, όπως η τεχνολογία και οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας έχει αποδειχθεί, παραδείγματος χάριν, σε «μεγάλο πονοκέφαλο» για την περίπτωση της Apple. Ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας μείωσε τις τιμές των κινητών τηλεφώνων κατά 6% έπειτα από την πτώση των εσόδων κατά 27% το α΄ τρίμηνο.

Ερευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το ποσοστό της Κίνας στις παγκόσμιες πωλήσεις ειδών πολυτελείας θα φθάσει το 44% μέχρι το 2025, προσεγγίζοντας τα 149 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα των Business Times που είναι ημερήσια οικονομική εφημερίδα στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με το Yaok Research Institute, υπολογίζεται πως οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας στην Κίνα ξεπέρασαν πέρυσι τα 145,7 δισ. δολάρια, με ετήσια άνοδο 7%. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις ισχυρές καταναλωτικές τάσεις διαδραματίζει η νέα κοινωνική τάξη των Κινέζων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Οπως έδειξε έρευνα της εταιρείας ερευνών CSG, η οποία στηρίχθηκε σε 1.385 Κινέζους που ανήκουν στην κατηγορία των «ευκατάστατων καταναλωτών», περίπου το ήμισυ αυτών σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες του σε προϊόντα πολυτελείας, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.

Ισχυρή ανάπτυξη

Οπότε η LVMH και ο Mπερνάρ Αρνό, που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, επωφελούνται μακράν από αυτή τη συγκυρία. Αξίζει να θυμίσουμε πως στον όμιλο LVMH δεν περιλαμβάνονται μόνον τα ομώνυμα ρούχα και αξεσουάρ, αλλά και άλλοι ιστορικοί οίκοι μόδας όπως οι Celine, Christian Dior, Fendi, Emilio Pucci, Givency και Kenzo.

Σε ένα περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας, η παγκόσμια αγορά ειδών πολυτελείας διανύει το 3ο διαδοχικό έτος ανάπτυξης όχι μόνον λόγω του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος από την Κίνα. Ο όμιλος έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημιουργικού τμήματος διαφόρων μαρκών, οδηγώντας στη δημιουργία προϊόντων, ιδιαίτερα δερμάτινων τσαντών και αθλητικών ειδών, που βρίσκουν απήχηση στη νέα γενιά καταναλωτών. Κατ’ αρχάς, ο διάσημος σχεδιαστής Χέντι Σλίμαν επέστρεψε πέρυσι στον όμιλο LVMH για να αναλάβει τον οίκο Celine. Επιπροσθέτως, η LVMH άλλαξε τη διοίκηση στα ανδρικά είδη, διορίζοντας ως επικεφαλής τον Αφροαμερικανό Βέρτζιλ Αμπλο που ήταν σύμβουλος δημιουργικού του ράπερ Κάνιε Γουέστ. Το δημιουργικό τμήμα του ανδρικού τμήματος οίκου Christian Dior ανέλαβε, τέλος, ο Βρετανός Κιμ Τζόουνς, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή