Γερμανία: Υποτονική ανάπτυξη το α΄ τρίμηνο προβλέπει η Bundesbank

Γερμανία: Υποτονική ανάπτυξη το α΄ τρίμηνο προβλέπει η Bundesbank

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία θα αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο του 2019, εκτίμησε χθες σε μηνιαία έκθεσή της η γερμανική κεντρική τράπεζα, αποδίδοντας την εξέλιξη στην περίοδο κάμψης που πλήττει τη γερμανική βιομηχανία. Οι παραγγελίες στον κλάδο της μεταποίησης έχουν «καταρρεύσει κυριολεκτικά» και το κλίμα έχει «επιδεινωθεί σημαντικά» στον κλάδο που αποτελεί τη μηχανή της γερμανικής εξαγωγικής οικονομίας, αναφέρει στην έκθεση η Bundesbank. Η δυσοίωνη πρόβλεψη γίνεται ενώ η γερμανική οικονομία κατάφερε μόλις και μετά βίας να αποφύγει την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2018 καταγράφοντας μηδενική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο.

Το προηγούμενο Σάββατο, ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, είχε παραδεχθεί πως ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2019 θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη και στο 0,8% σε ετήσια βάση. Αυτή είναι, άλλωστε, και η νέα πρόβλεψη του ΔΝΤ για τη Γερμανία. Το 2017, η γερμανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% και το 2018 με ρυθμό 1,5%. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel από την περασμένη εβδομάδα, αύριο το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας θα αναθεωρήσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019 μόλις στο 0,5% από 1% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο του 2018. Χθες, εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως το Βερολίνο δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη να λάβει δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας.

Ωστόσο, ο Βάιντμαν θεωρεί πως το πιθανότερο σενάριο εξακολουθεί να είναι πως η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το ίδιο ελπίζει σίγουρα και η ΕΚΤ, η οποία προσπαθεί να συμπεράνει κατά πόσον βρίσκεται η οικονομία της Ευρωζώνης αντιμέτωπη με παροδική επιβράδυνση της ανάπτυξης ή με ευρύτερη επιβράδυνση που ενδεχομένως θα την ανάγκαζε να αλλάξει τη νομισματική πολιτική της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή