ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαψεύδει τις Κασσάνδρες η κινεζική οικονομία το α΄ 3μηνο

Διαψεύδει τις Κασσάνδρες η κινεζική οικονομία το α΄ 3μηνο

Η οικονομία της Κίνας φαίνεται να διαψεύδει μέχρι στιγμής τις Κασσάνδρες, καθώς το πρώτο τρίμηνο αναπτύχθηκε με ρυθμό ανώτερο των προσδοκιών και συγκεκριμένα 6,4%. Ο ρυθμός αυτός πλησιάζει ήδη το 6,5% που έχει θέσει ως επίσημο στόχο για φέτος το Πεκίνο.

Μετά τα τελευταία στοιχεία μερίδα οικονομικών αναλυτών πιθανολογεί πως η κινεζική ηγεσία ενδέχεται να περιορίσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και να αποφύγει, έτσι, την περαιτέρω διόγκωση του χρέους της. Δεν λείπουν, άλλωστε, κι εκείνοι που εκτιμούν τώρα ότι δεν θα είναι τελικά τόσο εύκολο να καταγάγει νίκη επί του Πεκίνου η Ουάσιγκτον στην εμπορική της διένεξη με τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κινεζική στατιστική υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άλμα 8,5% τον Μάρτιο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για 5,9% και καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Ιούλιο του 2014. Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 8,7% και οι επενδύσεις αύξηση 6,3%. Εχουν, άλλωστε, προηγηθεί τον περασμένο μήνα ορισμένοι δείκτες που κατατείνουν σε βελτίωση της κινεζικής οικονομίας όπως η μεγαλύτερη από τις προβλέψεις αύξηση των εξαγωγών και η επιτάχυνση της ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών οδήγησε πολλούς οικονομικούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας έχει αφήσει πίσω του τη βαθύτερη καμπή και τώρα ανακάμπτει.

Οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν τις θετικές εξελίξεις στα μέτρα που έχει λάβει το Πεκίνο για να στηρίξει τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο εν μέσω εμπορικού πολέμου με την Ουάσιγκτον. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, η Γιφάν Χου, στέλεχος και οικονομολόγος-σινολόγος στην UBS Global Wealth Managmenet εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς». Η ίδια προβλέπει πως οι κινεζικές αρχές θα χορηγήσουν περαιτέρω στήριξη στην κινεζική οικονομία. Δεν συμμερίζεται, όμως, την εκτίμησή της ο Τάι Χούι, αναλυτής της J.P. Morgan Asset Management, καθώς εκτιμά ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής όπως αναμενόταν προκειμένου να αποφύγει την περαιτέρω διόγκωση του χρέους.

Την ίδια στιγμή, άλλοι αναλυτές υπογραμμίζουν πως η Ουάσιγκτον δεν βρίσκεται σε τόσο πλεονεκτική θέση όσο είχε εκτιμήσει στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Ανάμεσά τους ο Μάικλ Χίρσον, πρώην στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και νυν συνεργάτης του ομίλου Eurasia, που υπογραμμίζει ότι «πέρυσι ο πρόεδρος Τραμπ και τα στελέχη της κυβέρνησής του υποστήριζαν ότι εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας της, η Κίνα θα επιδιώξει απεγνωσμένα μια συμφωνία με τις ΗΠΑ». Ο ίδιος προειδοποιεί την κυβέρνηση Τραμπ πως η Κίνα ανακάμπτει και η Ουάσιγκτον χάνει τις δυνατότητές της να την πιέσει».