ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Αμερικανοί πληρώνουν τους δασμούς Τραμπ

Οι Αμερικανοί πληρώνουν τους δασμούς Τραμπ

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές πλυντηρίων είχε μια παράδοξη επίδραση στην οικονομία. Ναι μεν οδήγησε σε άνοδο των τιμών των πλυντηρίων, όπως αναμενόταν, αλλά ακρίβυνε επίσης το κόστος των στεγνωτηρίων για οικιακή χρήση κατά 92 δολάρια.

Βάσει μελέτης που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Σικάγου μαζί με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προκύπτει ότι ένα μέτρο που είχε ως στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας οδήγησε αιφνιδίως σε μεγάλη αύξηση των δαπανών για τους καταναλωτές. Τα έσοδα για το αμερικανικό δημόσιο από τους δασμούς ανήλθαν στα 82 εκατ. δολάρια, ενώ το συνολικό κόστος από την αύξηση των τιμών υπολογίζεται σε 1,5 δισ. δολάρια.

Από τη μία πλευρά, οι δασμοί ανάγκασαν τις ξένες εταιρείες να μεταφέρουν ένα μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στις ΗΠΑ, δημιουργώντας 1.800 νέες θέσεις εργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι εργοδότες επωμίσθηκαν ένα επιπλέον κόστος 817.000 δολαρίων ανά θέση εργασίας. Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να φορολογήσει τις εισαγωγές πλυντηρίων, ύστερα από διαμαρτυρία της αμερικανικής Whirlpool για τις επιπτώσεις του ανταγωνισμού από το εξωτερικό, ιδιαίτερα τις εισαγωγές πλυντηρίων από την Κίνα σε χαμηλότερες τιμές. Πέρυσι, λοιπόν, επιβλήθηκαν δασμοί 20% στις εισαγωγές πλυντηρίων, οι οποίοι προς τα τέλη του ίδιου έτους αυξήθηκαν στο 50%, διότι οι εισαγωγές ξεπέρασαν τα όρια που είχε θέσει η κυβέρνηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει πως η παραγωγή και η απασχόληση στις ΗΠΑ ενισχύεται με τους δασμούς. Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, τον Ιανουάριο του 2017, έχει επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου, ηλιακών πάνελ και μιας σειράς προϊόντων από την Κίνα, με το λανθασμένο επιχείρημα πως το κόστος επωμίζονται οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το κόστος των δασμών επωμίζονται οι καταναλωτές λόγω της αύξησης των τιμών στα προϊόντα ή ακόμη και οι εταιρείες που αποδέχονται τη συρρίκνωση της κερδοφορίας τους για να μην υποχωρήσουν οι πωλήσεις.

Οι πρόσθετοι δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές πλυντηρίων είχαν και παρενέργειες. Οι έμποροι έδραξαν την ευκαιρία για να αυξήσουν τις τιμές και σε άλλα προϊόντα, όπως τα στεγνωτήρια. Οι καταναλωτές συνηθίζουν να αγοράζουν πλυντήριο και στεγνωτήριο μαζί. Ως εκ τούτου, οι έμποροι, αντί να αυξήσουν τις τιμές στα πλυντήρια κατά 20%, μοιράζουν την αύξηση με την τιμή των στεγνωτηρίων κατά 11,5% για το ένα και κατά 11,5% για το άλλο, αναφέρεται στη μελέτη. Μία ακόμη ανεπιθύμητη παρενέργεια των δασμών είναι πως οι Αμερικανοί κατασκευαστές αυξάνουν τις τιμές μαζί με τους ξένους ανταγωνιστές τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που επιχείρησε να προστατεύσει τους κατασκευαστές πλυντηρίων στις ΗΠΑ. Το 2012, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει πως θα εφάρμοζε μέτρα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές πλυντηρίων από το Μεξικό και τη Νότια Κορέα. Η κίνηση αυτή πυροδότησε σχεδόν άμεσα τη μεταφορά παραγωγικών δραστηριοτήτων στην Κίνα. Η εν λόγω εξέλιξη ωφέλησε τους καταναλωτές, διότι είναι φθηνότερα τα πλυντήρια που κατασκευάζονται στην Κίνα. Το 2016, ο Ομπάμα επέβαλε ανάλογα μέτρα στις εισαγωγές πλυντηρίων από την Κίνα, αλλά αυτό οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών από την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Μετά τους δασμούς του Τραμπ, η Whirlpool δημιούργησε 200 θέσεις εργασίας σε ένα εργοστάσιο στο Οχάιο και προσέλαβε ακόμη 1.600 εργαζομένους σε μονάδα στη Νότια Καρολίνα και στο Τενεσί. Δηλαδή, δημιουργήθηκαν 1.800 θέσεις εργασίας εις βάρος των καταναλωτών, που επωμίσθηκαν επιπλέον δαπάνες 1,5 δισ. δολαρίων από την αύξηση των τιμών. Τουτέστιν, κάθε θέση εργασίας από τις προαναφερόμενες 1.800 κόστισε 817.000 δολάρια.