Αισιοδοξία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, παρά τα αντιφατικά στοιχεία

Αισιοδοξία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, παρά τα αντιφατικά στοιχεία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστολή λειτουργίας της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης που φαινόταν πως δεν θα είχε τέλος, κλιμάκωση των εμπορικών διενέξεων και επιβράδυνση της ανάπτυξης παγκοσμίως: Στα τέλη του 2018, οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του 2019 δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ωστόσο, η δημοσίευση την Παρασκευή των στοιχείων για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου θα μπορούσε να ενισχύσει την υπόθεση πως αν και η τρέχουσα περίοδος της παγκόσμιας ανάπτυξης δείχνει να ολοκληρώνεται, ορισμένες από τις μεγάλες οικονομίες εξακολουθούν να έχουν δυναμική.

Μετά την κινεζική οικονομία που διέψευσε τις προβλέψεις περί περαιτέρω επιβράδυνσης το πρώτο τρίμηνο, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου αναμένεται να είναι 2,1% αν και το εύρος των προβλέψεων είναι ασυνήθιστα μεγάλο, μεταξύ 1% και 2,9%. Αν εμπιστευθούμε το μοντέλο που χρησιμοποιεί η περιφερειακή ομοσπονδιακή τράπεζα της Ατλάντας, βασισμένο σε στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευθεί, ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο ανώτερο εύρος των προβλέψεων και θα βρεθεί μεταξύ του 2,1% που είχε καταγραφεί το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και του 3,4% που είχε καταγραφεί το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Η Fed της Ατλάντας είχε αναθεωρήσει την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψεις της προς το καλύτερο μετά την ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων τον Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών. Αυτή ήταν η πιο πρόσφατη ένδειξη πως το αμερικανικό ΑΕΠ ανέκαμψε γρήγορα μετά την μεγαλύτερη αναστολή λειτουργίας της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης που τελικά έληξε στις 25 Ιανουαρίου.

Η αναπάντεχη μείωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος το Φεβρουάριο επίσης υποδήλωνε ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης, η υποτονική βιομηχανική παραγωγή που είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη τριμηνιαία μείωση παραγωγής από την εκλογή του προέδρου Τραμπ – ενδεχομένως εξηγεί το μεγάλο εύρος των προβλέψεων. Ο βασικός αστάθμητος παράγοντας θα μπορούσε να είναι τα αποθέματα του ιδιωτικού κλάδου, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, περιλαμβανομένης της Unicredit που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,3%.

Το δεύτερο σημαντικό δεδομένο που περιμένουμε αυτή την εβδομάδα είναι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης όπου το τελευταίο διάστημα οι οικονομικές προοπτικές κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Την προηγούμενη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση είχε αναθεωρήσει προς το χειρότερο, για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών, την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη και εκτιμά πλέον ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,5%, καθώς οι εξαγωγείς είναι αντιμέτωποι με μείωση της εξωτερικής ζήτησης, εμπορικές εντάσεις και την αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες υπευθύνων παραγγελιών, αν και συνεχίστηκε για τέταρτο συναπτό μήνα τον Απρίλιο η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Γερμανία, αυτό αντισταθμίστηκε από την αυξημένη δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών.

Τα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα το Ινστιτούτο Ifo ενδέχεται να δείξουν καλυτέρευση της κατάστασης με βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος για δεύτερο συναπτό μήνα τον Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή