Σταθεροποίηση μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

Σταθεροποίηση μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια σταθεροποίησης εμφάνισε η ιδιωτική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες πως οδεύει προς το τέλος της η περίοδος επιβράδυνσης των τελευταίων μηνών. Ο σύνθετος δείκτης (περιλαμβάνει τους κλάδους των υπηρεσιών και της μεταποίησης) υπευθύνων παραγγελιών (PMI) για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Απρίλιο ουσιαστικά στο ίδιο επίπεδο με αυτό του Μαρτίου, με τον δείκτη για τη μεταποίηση να υποδηλώνει συρρίκνωση του κλάδου για τρεις συναπτούς μήνες. Η συρρίκνωση της μεταποίησης αντισταθμίστηκε από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη στον κλάδο των υπηρεσιών, όπου παρατηρήθηκε μεν επιβράδυνση αλλά όχι συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ακριβώς αυτό το στοιχείο κάνει ορισμένους οικονομολόγους, μεταξύ των οποίων και κάποια μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, να ελπίζουν σε ανάκαμψη της Ευρωζώνης το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Η πορεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, οπότε αναπτύχθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,4% από 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2019, υποδηλώνει πως η Ευρωζώνη φαίνεται να αφήνει πίσω της τη φάση επιβράδυνσης του 2018. Το πρόβλημα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της IHS Markit για το PMI Απριλίου, είναι πως η παραγωγή στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από τον ρυθμό αύξησης των νέων παραγγελιών, ένδειξη πως οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να διατηρήσουν επαρκή ζήτηση. «Είναι σαφές πως πρέπει να βελτιωθεί περισσότερο η ζήτηση ώστε να υπάρξει ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις μεγαλύτερη δύναμη να ορίζουν τις τιμές», εξηγεί ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS-Markit. Αν και οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν σημαντικά τον Απρίλιο, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, οι εταιρείες δεν μετακύλισαν το κόστος στους καταναλωτές φοβούμενες μείωση της ζήτησης. Θετικό είναι και το γεγονός πως η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη ανήλθε τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή