Στις Αρχές των ΗΠΑ 18/10 οι δύο βασικοί μέτοχοι της Aremissoft

Στις Αρχές των ΗΠΑ 18/10 οι δύο βασικοί μέτοχοι της Aremissoft

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 18 Οκτωβρίου θα παρουσιαστούν ενώπιον των αμερικανικών Αρχών οι πρώην βασικοί μέτοχοι της εταιρείας λογισμικού AremisSoft, οι οποίοι κατηγορούνται για αλλοίωση οικονομικών αποτελεσμάτων με στόχο το προσωπικό όφελος. Παράλληλα, η Info-Quest -που συνεχίζει να κατέχει περί το 13% του μετοχικού κεφαλαίου της AremisSoft- έχει αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ τη διαλεύκανση της υπόθεσης, από την οποία κινδυνεύει να απολέσει περί τα πέντε δισ. δραχμές. Η Info-Quest είχε επενδύσει 17,5 δισ. δραχμές στην κυπριακών συμφερόντων εταιρεία, ενώ μέχρι σήμερα έχει εισπράξει 12,8 δισ. από τη σταδιακή ρευστοποίηση της συμμετοχής της. Ομως η μετοχή της AremisSoft βγήκε πριν από λίγες εβδομάδες από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου NASDAQ και διαπραγματεύεται στην αγορά OTC έναντι λίγων σεντς…

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), σε μια καταγγελία 32 σελίδων, ανακοίνωσε ότι οι κ. Ρόης Πογιατζής και Λυκούργος Κυπριανού, μέχρι πρόσφατα βασικοί μέτοχοι της AremisSoft, αποκόμισαν περί τα 300 εκατ. δολάρια πωλώντας μετοχές της εταιρείας, αφού προηγουμένως είχαν «φουσκώσει» τα οικονομικά αποτελέσματα του 2000. Οπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», η SEC εκτιμά ότι τα 90 εκατ. δολάρια, από τα 120 εκατ. δολάρια που δήλωσε πέρυσι ως πωλήσεις το τμήμα «αναδυόμενων αγορών» της AremisSoft, δεν υπήρξαν ποτέ! Το μεγαλύτερο τμήμα των πωλήσεων έγιναν είτε σε εταιρείες που δεν υφίστανται είτε σε άσχετες επιχειρήσεις οι οποίες ουδέποτε παρήγγειλαν λογισμικό από την ΑremisSoft…

Ηδη, ύστερα από αίτηση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, οι Αρχές της νήσου του Μαν «πάγωσαν» δύο τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Πογιατζή, ενώ αντίστοιχες ενέργειες υπήρξαν και για λογαριασμούς του κ. Κυπριανού. Και οι δύο καλούνται τώρα να επιστρέψουν τα χρήματα στην εταιρεία. Παράλληλα, η SEC διερευνά με τις εισαγγελικές αρχές της Κύπρου το ενδεχόμενο να μπλοκάρει και περιουσιακά στοιχεία των δύο επιχειρηματιών στη Μεγαλόνησο.

Η AremisSoft είχε ανακοινώσει πριν από δύο χρόνια την υπογραφή συμφωνίας ύψους 37,5 εκατ. δολαρίων στη Βουλγαρία. Με βάση την έρευνα της SEC, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν ξεπερνούσε τα 3,7 εκατ. δολάρια, ενώ στον ισολογισμό της εταιρείας λογισμικού είχαν τιμολογηθεί 8,1 εκατ. δολάρια. Επιπλέον, η εταιρεία είχε προχωρήσει πέρυσι την εξαγορά τριών επιχειρήσεων έναντι τιμήματος 32,7 εκατ. δολαρίων, αλλά όπως αποκαλύφθηκε, το πραγματικό τίμημα που κατέβαλε ήταν υποπολλαπλάσιο του ανακοινωθέντος.

Οι δύο Κύπριοι επιχειρηματίες δέχθηκαν πριν από λίγες ημέρες ένα ακόμα πλήγμα, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου ανέστειλε την Παρασκευή τη διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας λογισμικού GlobalSoft. Η τελευταία, που συνδεόταν με τους κ. Πογιατζή και Κυπριανού, είχε πριν από λίγους μήνες τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση μεταξύ των εισηγμένων στο κυπριακό Χρηματιστήριο. Η GlobalSoft βρισκόταν στο τελικό στάδιο μεταβίβασης μετοχών στην AremisSoft, αλλά η συναλλαγή απετράπη επειδή ξέσπασε (περί τα μέσα του έτους) το χρηματιστηριακό σκάνδαλο στις ΗΠΑ. Η διοίκηση της τελευταίας υποστηρίζει τώρα πως δεν έχει καμία σχέση με την AremisSoft και ότι διατηρεί την εμπιστοσύνη της στα πρόσωπα των δύο επιχειρηματιών.

Η ίδια η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε χθες ότι το ποτήρι είναι «μισογεμάτο, όχι μισοάδειο», όμως η UNICE, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία εργοδοτικών ενώσεων, εξέφρασε δημοσίως την απορία της για το πόσες εταιρείες θα μπουν στον κόπο να μετατραπούν σε SE χωρίς να έχει επιλυθεί το ζήτημα της φορολογίας.

Κάθε ΠΕΕ καταρτίζεται από ένα φορέα καθοδήγησης που απαρτίζεται από άτομα που ανήκουν στον χώρο της βιομηχανίας και της εκπαίδευσης. Αναθεωρούνται τακτικά προκειμένου να συνάδουν με τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά εργασίας, αλλά είναι ανεξάρτητα από τη διαδικασία μάθησης. Είναι ομαδοποιημένα σε ενότητες ικανοτήτων, για κάθε μία από τις οποίες μπορεί να απονεμηθεί σχετικό πιστοποιητικό επάρκειας. Οι ενότητες είναι τα μικρότερα συστατικά μέρη της επαγγελματικής επίδοσης, αντιπροσωπεύουν τα ποικίλα και διάφορα καθήκοντα που όλα μαζί συνθέτουν ένα συγκεκριμένο επάγγελμα και προκύπτουν από την επιμέρους ανάλυση των λειτουργιών ενός συγκεκριμένου επαγγελματικού ρόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή