Μεγάλες απώλειες στην Ευρώπη, «άντεξε» η Γουόλ

Μεγάλες απώλειες στην Ευρώπη, «άντεξε» η Γουόλ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η Γουόλ Στριτ υποχωρούσε εξαιτίας της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Οι επενδυτές στρέφονται προς περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, περιμένοντας να διαπιστώσουν αν θα αποφέρουν καρπούς οι συνομιλίες που επαναλήφθηκαν χθες βράδυ στην Ουάσιγκτον. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες υποχωρώντας κατά 1,7%, ενώ ο δείκτης των αυτοκινητοβιομηχανιών και των προμηθευτών ανταλλακτικών αυτοκινήτων υποχώρησε κατά 2,9%. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 1,7%, καθώς οι γερμανικές εξαγωγικές εταιρείες επηρεάζονται αρνητικά από την ένταση στο εμπόριο.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,9% και στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 1,8%, καθώς, εκτός όλων των άλλων, κατέρρευσε η προσπάθεια απόκτησης σημαντικού μεριδίου στην ιταλική τράπεζα Carige από τον επενδυτικό κολοσσό BlackRock. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,1%. «Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών βρίσκονται σε αναταραχή… Η Ευρώπη δέχεται διασταυρούμενα πυρά, διότι όταν εμπλέκονται σε εμπορικό πόλεμο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, οι επιπτώσεις είναι αρνητικές για όλους», λέει στο Reuters ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής της CMC Markets. Και ο τεχνολογικός κλάδος δέχτηκε χθες σφυροκόπημα, με τον δείκτη να κλείνει με πτώση 2,3%, ενώ πλήγμα δέχτηκαν και οι εταιρείες πολυτελών ειδών, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα για τις πωλήσεις τους, με τη μετοχή της Kering, μητρικής της Gucci, να κλείνει με πτώση 2,7% και τη μετοχή της Hermes με πτώση 1,8%.

Η Γουόλ Στριτ υποχωρούσε χθες το βράδυ περισσότερο από 1%, ωστόσο η δήλωση Τραμπ πως θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με την Κίνα περιόρισε την πτώση στη συνέχεια της συνεδρίασης. Ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε αργά το βράδυ κατά 0,35%, ενώ ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones εμφάνιζε απώλειες της τάξεως του 0,58%. Ανάλογη ήταν η εικόνα και του δείκτη τεχνολογικών εταιρειών Nasdaq, που υποχωρούσε κατά 0,42%. Ιδιαίτερη πίεση δέχτηκε ο τεχνολογικός κλάδος, ο δείκτης του οποίου έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 1,96% εξαιτίας της υποχώρησης της μετοχής της Apple και των εταιρειών κατασκευής επεξεργαστών, που αποκομίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή