Απειλή για την οικονομία ο εμπορικός πόλεμος

Απειλή για την οικονομία ο εμπορικός πόλεμος

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τύχη της παγκόσμιας οικονομίας εξαρτάται από την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, καταλήγει έρευνα της εταιρείας αναλύσεων Oxford Economics. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει σήμερα στην παγκόσμια οικονομία. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ καταλαμβάνουν τη 2η και 3η θέση στην κατάταξη των δυσμενέστερων σεναρίων για την παγκόσμια οικονομία. Βέβαια, οι κίνδυνοι αυτοί είναι αλληλένδετοι, καθώς η παράταση και κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μπορεί να οδηγήσει στην αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας σε Κίνα και ΗΠΑ.

Η έρευνα της Oxford Economics, η οποία δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο Bloomberg, στηρίχθηκε σε σφυγμομέτρηση με συμμετοχή 189 επιχειρήσεων και πραγματοποιήθηκε πριν από τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για την αύξηση υφιστάμενων δασμών από 10% σε 25% σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων σήμερα. Ο Τραμπ ανήγγειλε επίσης πως «σύντομα» θα φορολογηθούν επιπλέον κινεζικά προϊόντα 325 δισ. δολαρίων.

Εάν υλοποιηθούν οι απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης τότε, ουσιαστικά, θα έχουν επιβληθεί δασμοί σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα. Οικονομολόγοι που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg υπολογίζουν πως, εάν τεθούν σε εφαρμογή δασμοί σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα, και φθάσουν το 25%, τότε θα αποκοπεί ένα 1,5% από τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Πέρυσι, οι εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα διαμορφώθηκαν στα 539,5 δισ. δολάρια. Παράλληλα, οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα περιορίστηκαν στα 120,3 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή