Κλιμάκωση εμπορικής διένεξης Κίνας – ΗΠΑ

Κλιμάκωση εμπορικής διένεξης Κίνας – ΗΠΑ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε στα ασιατικά χρηματιστήρια την εβδομάδα που διανύσαμε, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Κίνα να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, εν μέσω κλιμάκωσης της εμπορικής διένεξης ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Μετά την αύξηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ των δασμών από 10% σε 25% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ύψους περίπου 200 δισ. δολαρίων, το Γραφείο της Επιτροπής Δασμών του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουνίου οι δασμοί σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων θα αυξηθούν στο 10%, 20% ή και 25%. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο να αρχίσει τη διαδικασία επιβολής υψηλότερων δασμών έως 25% στα εναπομείναντα 300 δισ. δολάρια περίπου εισαγόμενων προϊόντων από την Κίνα, μέτρο για το οποίο αναμένεται να αναγγελθεί περίοδος δημόσιας διαβούλευσης, ενώ στα μέσα της εβδομάδας ο Αμερικανός πρόεδρος –επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας– υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες να προμηθεύονται τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από κινεζικές επιχειρήσεις (Huawei και ΖΤΕ). Ωστόσο, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στην εμπορική διαμάχη με την Κίνα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δώσουν παράταση 6 μήνες όσον αφορά την απόφασή τους για ενδεχόμενη επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Η μειωμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου έδωσε ώθηση στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας, τα οποία θεωρούνται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου –η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή– βρέθηκε σε χαμηλό 7 εβδομάδων 2,35% την Πέμπτη, προτού ενισχυθεί ελαφρώς στην περιοχή του 2,38% την επόμενη ημέρα, παραμένοντας περίπου 8 μ.β. χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση. Ανάλογη κίνηση κατέγραψε και ο αντίστοιχος γερμανικός τίτλος, με την απόδοσή του να υποχωρεί σε χαμηλό δυόμισι ετών -0,13% την Τετάρτη, πριν ενισχυθεί μερικώς στο -0,11% την Παρασκευή, καταγράφοντας πτώση περίπου 6 μ.β. σε εβδομαδιαία βάση.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε μετά τη δημοσίευση θετικών μακροοικονομικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ (ενάρξεις νέων κατοικιών: +5,7% μηνιαίως τον Απρίλιο, οικοδομικές άδειες: +0,6% μηνιαίως τον ίδιο μήνα, νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας: -16.000 στις 212.000 για την εβδομάδα μέχρι τις 11 Μαΐου, μεταποιητικός δείκτης Philly Fed: υψηλό τεσσάρων μηνών 16,6 μονάδες τον Μάιο), με τον δείκτη DXY να ανέρχεται σε υψηλό 2 εβδομάδων 97,878 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε σε χαμηλό 2 εβδομάδων 1,1156 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, παραμένοντας 0,7% χαμηλότερα σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή