ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χτύπημα» Huawei στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

«Χτύπημα» Huawei στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει σε κάθε αμερικανική τεχνολογική εταιρεία να προμηθεύει την κινεζική Huawei χωρίς ειδική άδεια οδήγησε στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές φοβούνται πως ο Τραμπ θα κλιμακώσει τις εντάσεις με τους ισχυρότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., με την υιοθέτηση μέτρων που μπορεί να έχουν επιπλοκές σε ολόκληρους κλάδους της οικονομίας.

Το κλίμα νευρικότητας οξύνθηκε έπειτα από την ανακοίνωση της Google, της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο, πως θα αναστείλει την πρόσβαση των συσκευών της Huawei στις επόμενες αναβαθμίσεις του λογισμικού Android και θα διακόψει ολοκληρωτικά τη σύνδεση νέων προϊόντων της κινεζικής εταιρείας με το Android. Καθοδικά κινήθηκε επίσης η Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να υποχωρούν κατά 0,30% και 0,60%, αντίστοιχα, λίγο πριν από το κλείσιμο. Πτώση άνω του 1% εμφάνισε, επίσης, ο δείκτης Nasdaq εν μέσω της συνεδρίασης, ενώ η τιμή της μετοχής της Apple έχανε έως και 3,3%. Οι χαμηλότερες προβλέψεις του ΟΑΣΑ για την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία συνέδραμαν στο χθεσινό κλίμα απαισιοδοξίας.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 1,06%, ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη κατά 1,61%, o γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 1,46% και ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο κατά 0,51%. Στον ταξιδιωτικό κλάδο σημειώθηκαν απώλειες 1,5% ύστερα από τη δημοσιοποίηση απογοητευτικών αποτελεσμάτων από τη Ryanair.

Η μεγαλύτερη εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη προειδοποίησε επίσης πως οι συνθήκες θα συνεχίσουν να είναι δύσκολες μέσα στο επόμενο 12μηνο λόγω του Brexit. Τα κέρδη της Ryanair για το οικονομικό έτος που έληξε τέλη Μαρτίου μειώθηκαν κατά 29%, στο χαμηλό τετραετίας. Σε νέο ιστορικό χαμηλό διολίσθησε η μετοχή της Deutsche Bank λόγω δημοσιεύματος των New York Times βάσει του οποίου η γερμανική τράπεζα φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος προς όφελος εταιρειών του Τραμπ και του γαμπρού του, Τζάρεντ Κούσνερ.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου κινήθηκε στα 62,72 δολάρια το βαρέλι με οριακή πτώση (-0,06%). Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διαμορφώθηκε στα 71,72 δολάρια, με πτώση 0,68%.