Θετικό για τις αγορές το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Θετικό για τις αγορές το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενική ευφορία επικράτησε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επιβεβαιώθηκε η πρόθεση των αυτοκινητοβιομηχανιών Fiat Chrysler και Renault να προχωρήσουν σε μεταξύ τους συνεργασία που έδωσε και ώθηση στις μετοχές των δύο εταιρειών. Παράλληλα, οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην είδηση ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις διατήρησαν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά την ενίσχυση των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών πολιτικών σχηματισμών.

Ετσι, με τη Wall Street κλειστή για την Ημέρα των Πεσόντων Στρατιωτών όπως και την αγορά του Λονδίνου λόγω τραπεζικής αργίας, η άνοδος ήταν γενική. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με μικρή άνοδο 0,5% όπως και ο CAC 40 του Παρισιού που έκλεισε με ελαφρά κέρδη 0,37%. Ομοίως ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 100 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,25%. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε χθες το χρηματιστήριο του Μιλάνου, που σημείωσε οριακές απώλειες 0,06% καθώς τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη στην Ιταλία την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Ανάλογη ήταν, άλλωστε, η εικόνα στις αγορές ομολόγων που αντέδρασαν με αισιοδοξία στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 0,803%. Ομοίως οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Πορτογαλίας υποχώρησαν στο 0,951% καταγράφοντας επίσης ιστορικό χαμηλό.

Την ίδια στιγμή, πάντως, και με δεδομένη την ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων του γερμανικού δημοσίου προσείλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ετσι, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών και συγκεκριμένα στο -0,147%. Στην αντίθετη πορεία κινήθηκαν, όμως, τα ομόλογα της Ιταλίας όχι μόνον εξαιτίας της ανόδου του Σαλβίνι αλλά και επειδή έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν εξετάζει την προοπτική να προχωρήσει στη διαδικασία επιβολής προστίμου κατά της Ρώμης για την υπέρβαση του ορίου του δημοσίου χρέους. Ετσι, όλα τα ομόλογα της Ιταλίας, ανεξαρτήτως χρόνου ωρίμανσης, σημείωσαν άνοδο από 11 έως 14 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των δεκαετών αυξήθηκαν κατά 11 μ.β. φτάνοντας στο 2,66% και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του τελευταίου ενός και πλέον μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή