Πλήγμα σε Αμερικανούς προμηθευτές της Huawei

Πλήγμα σε Αμερικανούς προμηθευτές της Huawei

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Toν κώδωνα του κινδύνου κρούει η Huawei, προειδοποιώντας πως η απαγόρευση της Ουάσιγκτον να αγοράζει εξαρτήματα και εξοπλισμό από τις ΗΠΑ θα βλάψει οικονομικά κατά 1.200 μονάδες τη χώρα. Αρκεί να σκεφθεί κανείς πως ο κινεζικός όμιλος είχε πέρυσι αγοράσει από τις ΗΠΑ προϊόντα συνολικής αξίας 11 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Mεταξύ των επιχειρήσεων αυτών συγκαταλέγονται κι όσες προμηθεύουν τα απόλυτα αναγκαία συστήματα ασφαλείας της Huawei για απόκρουση κυβερνοεπιθέσεων. Ετσι αποδεικνύεται πως η απόφαση να καταρτιστεί μαύρη λίστα, στην οποία εκτός από τη Huawei συμπεριλαμβάνονται και ακόμα 68 συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρείες, δεν θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες μόνον σε εκείνες. Η απαγόρευση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τίθεται σε ισχύ περίπου στα μέσα Αυγούστου, αφότου λήξει η περίοδος χάριτος που έδωσε ώστε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες οι εταιρείες στις ΗΠΑ.

Εκτεταμένη βλάβη

Από τη δική της την πλευρά η Huawei, η οποία ενδεχομένως να βρεθεί αποκλεισμένη από το λειτουργικό σύστημα Android της Google, προειδοποίησε ότι η απαγόρευση Τραμπ πιθανώς να αφορά μεγάλο εύρος πραγμάτων, από τα έξυπνα κινητά μέχρι το λογισμικό και άλλα προϊόντα. «Ο αντίκτυπος είναι κολοσσιαίος, αλλά δεν θεωρούμε πως έχουμε μπροστά μας μια κρίση», επισημαίνει ο Ντανγκ Γουενσουάν, πρώτο τη τάξει στέλεχος της στρατηγικής της Huawei. «Προετοιμαζόμασταν καιρό για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση». Βέβαια, ο κινεζικός όμιλος εξαρτάται από τους προμηθευτές του στις ΗΠΑ σε σημαντικό βαθμό. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι από αυτούς αγοράζει τον εξοπλισμό ασφαλείας και τους ημιαγωγούς, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές και επικαλούνται οι FT. Tα δύο τρίτα των 19 ειδών λογισμικού της Huawei, που αφορούν την προστασία συστημάτων από ιούς και εχθρικές επιθέσεις στο Διαδίκτυο, προέρχονται από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, το 25% των σχεδόν 200 εκατομμυρίων έξυπνων κινητών, που πούλησε το 2018 η κινεζική εταιρεία, έχουν εγκαταστημένους ημιαγωγούς της Qualcomm, της αμερικανικής εταιρείας που είναι πρωτοπόρος στο πεδίο αυτό.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως η εκτεταμένη χρήση λογισμικού για την κυβερνοασφάλεια, όπως τα εργαλεία σάρωσης Nmap και Νessus, δείχνουν προφανώς το πόσο δεσπόζουν στην αγορά αυτή οι αμερικανικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι Financial Times, επικαλούμενοι άτομο που γνωρίζει όσα συμβαίνουν στη Huawei, αναφέρουν ότι συνήθως οι συμβάσεις της με τους Αμερικανούς προμηθευτές της έχουν ετήσια διάρκεια. Αυτό μεταφράζεται στο ότι πολλά θα εξακολουθούν να ισχύουν και μετά τη λήξη της περίοδος χάριτος τον Αύγουστο. Πάντως, όπως υπογραμμίζουν στελέχη του κινεζικού ομίλου υψηλής τεχνολογίας, αυτός δεν έμεινε άπραγος και έφτιαξε απόθεμα από ζωτικής σημασίας εξαρτήματα που χρειάζεται. Ετσι θα έχει κάποιο χρόνο να βρει εναλλακτικές μέχρι τον Αύγουστο, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση Τραμπ. Τι ακριβώς σημαίνει το απόθεμα αυτό; Οπως εξηγεί στο ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, πρόκειται για απόθεμα σχεδόν έξι μηνών σε εξαρτήματα για κινητά και απόθεμα εννέα έως και δώδεκα μηνών για τεχνολογία 5ης γενιάς.

Ο υπεύθυνος νομικός σύμβουλος της Ηuawei Σονγκ Λιουπίνγκ προειδοποιεί πως η απαγόρευση της αμερικανικής κυβέρνησης θα πλήξει την τεράστια πελατειακή βάση της εταιρείας του, που αριθμεί περί τα 3 δισεκατομμύρια, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και άτομα. Και επισημαίνει ο Σονγκ Λιουπίνγκ: «Οταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα, οι συνέπειες αφορούν προμηθευτές και την παροχή υπηρεσιών σε πελάτες. Σήμερα είναι ο κλάδος των των τηλεπικοινωνιών και η Huawei. Αύριο πιθανώς να είναι στην ίδια θέση ένας άλλος κλάδος, μια άλλη εταιρεία του κλάδου αυτού και οι δικοί της πελάτες».  Τέλος, αναφέρεται πως οι κινήσεις των ΗΠΑ ήδη πλήττουν και άλλες επιχειρήσεις εκτός αμερικανικών συνόρων.

Μεταξύ αυτών και ο ιαπωνικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας της Ραnasonic. Στελέχη της τελευταίας αναφέρουν ότι θα παύσουν να διαθέτουν στη διεθνή αγορά ορισμένα εξαρτήματα, επειδή φοβούνται ότι θα βρεθούν εγκλωβισμένοι σε αυτήν τη συνθήκη της απαγόρευσης του Ντόναλντ Τραμπ – κι αυτό, γιατί η Panasonic χρησιμοποιεί έως ένα βαθμό αμερικανική τεχνολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή