Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στον… παράδεισο της Google

Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στον… παράδεισο της Google

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπί σειράν ετών ο αμερικανικός κολοσσός Google φιγουράριζε στην πρώτη θέση ή στις πρώτες των διεθνών ερευνών με θέμα ποιες είναι οι καλύτερες εταιρείες για τις οποίες αξίζει να δουλεύει κάποιος. Ικανοποιητικές αποδοχές, πολλά προνόμια, επιδόματα, πρόνοια για τις οικογενειακές υποχρεώσεις και άλλα πολλά. Η εικόνα δεν είναι ψευδής, απλώς μερική, όπως αποτυπώνεται σε εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times. Εκτός από τους πλήρως απασχολουμένους, οι οποίοι σε παγκόσμιο επίπεδο αριθμούν 102.000 άτομα, στην Google υπό καθεστώς συμβασιούχου ή εποχικής απασχόλησης εργάζονται 121.000 άτομα. Κερδίζουν λιγότερα, δεν έχουν τις ασφαλιστικές καλύψεις των άλλων και βρίσκονται σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση. Επιπλέον, δεν τους επιτρέπεται η παρουσία σε εταιρικές εκδηλώσεις ούτε η συμμετοχή σε προκηρύξεις θέσεων εργασίας εντός της Google, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις απλήρωτων υπερωριών.

Η Μίντι Κρουζ προσελήφθη το 2017 στην Google ως συμβασιούχος, αρνούμενη την προσφορά μιας θέσης πλήρους απασχόλησης σε άλλη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας. Οι όροι στην Google ήταν χειρότεροι, αλλά εκείνη ονειρευόταν να γίνει κανονική υπάλληλός της σε κατοπινή φάση. Δεν πρόλαβε, όμως, μιας και απολύθηκε γρήγορα. Ο διευθυντής της, εναντίον του οποίου έχει κινηθεί δικαστικά, της ζητούσε να βγουν έξω μαζί, εκείνη αρνιόταν και μετά την παρενόχλησε σεξουαλικά – και πάλι, εκείνη τον απέκρουσε. Προτού προλάβει να ενημερώσει τους αρμοδίους, ο διευθυντής ειδοποίησε την εταιρεία στελέχωσης, που την είχε προσλάβει για λογαριασμό της Google, πως ήθελε να φύγει.

Οσο και αν οι τεχνολογικές εταιρείες προσπαθούν να προβάλουν τη φιλοσοφία των μη διακρίσεων και των ιδανικών συνθηκών εργασίας, εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από εποχικά απασχολουμένους. Συχνά εργάζονται στον ίδιο χώρο με τους πλήρως απασχολουμένους, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες. Και αυτά τα ανέφεραν ανώνυμα αρκετοί πρώην και νυν εργαζόμενοι της Google στην εφημερίδα ΝΥΤ, επειδή δεσμεύονται από συμφωνίες εμπιστευτικότητας, που υπέγραψαν με την εν λόγω επιχείρηση. Η καλύτερη μεταχείριση των εργαζομένων σε καθεστώς προσωρινής απασχόλησης ή με σύμβαση ήταν ένα από τα αιτήματα της απεργίας, που οι ίδιοι οργάνωσαν πέρυσι στην Google. Αφορμή ήταν ο χειρισμός των υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης. Η αντιπρόεδρος ανθρωπίνου δυναμικού στην Google, Αϊλίν Νότον, αναφέρει ότι υπάρχουν μηχανισμοί όπου οι συμβασιούχοι να διατυπώνουν τα παράπονά τους και όσοι ευθύνονται να λογοδοτούν. Συνολικά, οι μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας απασχολούν συμβασιούχους και εποχικούς, αλλά η εσωτερική διαμάχη στην Google είναι εντονότερη, επισημαίνουν οι New York Times.

Σύμφωνα με την OnContracting, ιστότοπο που βοηθά στην εξεύρεση θέσεων εποχικής απασχόλησης σε εταιρείες τεχνολογίας, το 40%-50% των εργαζομένων στον κλάδο είναι συμβασιούχοι και με αυτό ακριβώς το καθεστώς εξοικονομεί ο εργοδότης 100.000 δολάρια περίπου τον χρόνο σε ατομική βάση. «Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα σύστημα δύο ταχυτήτων εντός των κόλπων μιας εταιρείας», αναφέρει ο υπεύθυνος του ιστότοπου, Πράντιπ Τσόαν.

Σε δηλώσεις της προς τους The New York Times, η Google διευκρινίζει πως δεν προσλαμβάνει συμβασιούχους απλώς και μόνον για να περισώσει χρήματα. Η συγκεκριμένη εταιρεία από τα πρώτα της χρόνια απασχολούσε συμβασιούχους και εποχικό προσωπικό, ενώ η εργασία τους ποικίλλει από τη διαχείριση περιεχομένου έως τον έλεγχο λογισμικού, όπως και το ωρομίσθιο από τα 16 ευρώ σε αρχικό στάδιο έως τα 125 δολάρια για μηχανικό δημιουργίας λογισμικού. Τέλος, η Google πρόκειται να ζητήσει από τις εταιρείες στελέχωσης, οι οποίες και διαδραματίζουν τον ουσιαστικό ρόλο του εργοδότη, να παράσχουν ασφαλιστική κάλυψη στους συμβασιούχους, γονική άδεια μετ’ αποδοχών και εγγυημένο ελάχιστο ωρομίσθιο 15 δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή