ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδος στις αγορές της Ευρώπης λόγω Fed

Ανοδος στις αγορές της Ευρώπης λόγω Fed

Οι προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) οδήγησαν χθες σε ένα κλίμα ευφορίας τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές. Ο Τζερόμ Πάουελ είχε αφήσει να εννοηθεί πως η Fed προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού στην αμερικανική οικονομία εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες, τονώνοντας το ηθικό των επενδυτών που τελευταία έχει καταρρακωθεί από την κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων από την Ουάσιγκτον. Οι προσδοκίες των επενδυτών για μια τέτοια κίνηση από τη Fed ενισχύθηκαν ύστερα από τη δημοσιοποίηση επίσημων στοιχείων που έδειξαν πως προστέθηκαν μόνον 27.000 θέσεις εργασίας στον αμερικανικό ιδιωτικό κλάδο, δηλαδή αρκετά λιγότερες από τις 180.000 που αναμένονταν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με άνοδο 0,38%. Ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 και ο γερμανικός Dax ενισχύθηκαν οριακά (0,08%), ενώ ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,45%.

Εξαίρεση αποτέλεσε το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE Mib να παρουσιάζει απώλειες 0,36% λόγω της δυσμενούς απόφασης των Βρυξελλών ότι η Ρώμη παραβιάζει το δημόσιο χρέος της. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, χάνοντας το 1,6% της αξίας τους, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της χώρας αναρριχήθηκαν πέντε μονάδες βάσης στο 2,575%. H Κομισιόν αποφάνθηκε χθες πως η Ιταλία παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., γεγονός που δικαιολογεί τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν απώλειες της τάξεως του 0,70% και 0,69%, αντίστοιχα. «Το κλίμα στις αγορές ενισχύθηκε από τα σχόλια του Πάουελ και τα αδύναμα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, διότι αποτελούν ένα επιπλέον επιχείρημα για μείωση των επιτοκίων», σχολίασε ο Μάικ Λόνγκαρντ, αντιπρόεδρος της E*Trade Financial στη Νέα Υόρκη.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε κατά 3,1%, στα 51,74 δολάρια το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν απρόσμενη άνοδο των αποθεμάτων «μαύρου χρυσού» την περασμένη εβδομάδα. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διολίσθησε 2,08% στα 60,68 δολάρια το βαρέλι. Το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλό εξαμήνου έναντι του γιεν, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε αναζήτηση επενδυτικών καταφυγίων λόγω του γενικευμένου κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.