Εντείνεται η πίεση της E.E. προς την Ιταλία

Εντείνεται η πίεση της E.E. προς την Ιταλία

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει σε μεγάλο βαθμό το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 και το 2020, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Παράλληλα, το Βερολίνο ζήτησε από την Κομισιόν να διασφαλίσει την «αυστηρή» εφαρμογή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων την ώρα που στη Ρώμη η κυβέρνηση συνεργασίας φαίνεται να παραμερίζει τις ενδοκυβερνητικές έριδες και να εμφανίζει κοινό μέτωπο κατά της λιτότητας.

Οταν η Κομισιόν έκλεινε κακήν κακώς τον περασμένο Δεκέμβριο την προσπάθεια να αναγκάσει την ιταλική κυβέρνηση να μειώσει περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019, όλοι γνώριζαν πως η υπόθεση θα επανερχόταν στο προσκήνιο μετά τις ευρωεκλογές, με τις Βρυξέλλες να απαιτούν τη λήψη διορθωτικών μέτρων. Η στιγμή αυτή έφτασε την Τετάρτη, με την Κομισιόν να κάνει το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή προστίμου στην Ιταλία και σε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών. Χθες ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ξεκάθαρα στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica πως, αν επιθυμεί η ιταλική κυβέρνηση να αποφύγει την πειθαρχική διαδικασία εις βάρος της, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε «σημαντική διόρθωση του ελλείμματος το 2019 και το 2020».

Επιπλέον, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι η υιοθέτηση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20%, μέτρο που αποτελεί τη βασική προεκλογική υπόσχεση του ενός εκ των δύο κυβερνητικών εταίρων στη Ρώμης, δηλαδή της Λέγκας, θα μπορούσε να είναι πολύ δαπανηρή (δηλαδή να στερήσει μεγάλο ύψος φορολογικών εσόδων) και να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών στην Ιταλία. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί συμπλήρωσε χθες πως εναπόκειται στην Ιταλία να αποδείξει ότι μειώνει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της, το οποίο κατά την Κομισιόν θα ανέλθει στο 135,2% του ΑΕΠ το 2020. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s εκτίμησε χθες πως ο ιταλικός προϋπολογισμός για το 2020 θα είναι κλειδί για την επόμενη αξιολόγηση της Ιταλίας, αν και δεν παρέλειψε να εκτιμήσει πως η κίνηση της Κομισιόν «είναι απίθανο να αποτελέσει αποτελεσματικό κίνητρο στην περίπτωση της Ιταλίας». Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στα μέσα Οκτωβρίου και αν κριθεί ανεπαρκής θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρώτη επιβολή προστίμου στην Ιταλία.

Να παρουσιάσει η Ρώμη ένα αξιόπιστο σχέδιο

Η Ιταλία πρέπει να καταστρώσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για να μειώσει το δημόσιο χρέος της μεσοπρόθεσμα, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την ιδέα της Λέγκας περί έκδοσης γραμματίων για την εξόφληση προμηθευτών του ιταλικού Δημοσίου. «Η ιταλική κυβέρνηση θα σχεδιάσει μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ (και πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας) κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ. «Δεν νομίζω πως θα της ζητηθεί (της Ιταλίας) ταχεία μείωση του (λόγου) χρέους προς ΑΕΠ. Γνωρίζουμε όλοι πως είναι αδύνατο να μειωθεί γρήγορα ο (λόγος) χρέους προς ΑΕΠ», πρόσθεσε ο Μάριο Ντράγκι. «Οπότε θα πρόκειται για μεσοπρόθεσμο σχέδιο, το οποίο παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να είναι αξιόπιστο. Η αξιοπιστία μετριέται με το πώς είναι σχεδιασμένο, προγραμματισμένο και από τις πράξεις που θα ακολουθήσουν», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Στο ζήτημα των γραμματίων μικρής ονομαστικής αξίας (τα λεγόμενα mini-BOT), που προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές τις τελευταίες ημέρες, ο Ντράγκι ήταν σαφής: «Είτε αποτελούν αυτά χρήμα, οπότε είναι παράνομα, είτε αποτελούν χρέος, οπότε το επίπεδό του θα αυξηθεί. Είναι ή χρήμα ή χρέος, δεν νομίζω να υπάρχει τρίτη περίπτωση». Και η Moody’s ήταν ιδιαίτερα επικριτική για τα mini-BOT εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να εκδοθούν και χαρακτηρίζοντας την επανεμφάνιση της ιδέας και μόνο ως αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. «Θα θεωρούσαμε την έκδοση τέτοιων mini-BOT ως το πρώτο βήμα για την ίδρυση παράλληλου νομίσματος και προετοιμασία της Ιταλίας για έξοδο από την Ευρωζώνη», αναφέρει η Moody’s.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή