Μέτρα στήριξης της οικονομίας προαναγγέλλει η Κίνα

Μέτρα στήριξης της οικονομίας προαναγγέλλει η Κίνα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μέτρα για την υποστήριξη της κινεζικής οικονομίας, που έχει πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Λιου Χε. Μπορεί τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας να χαροποιούν τις αγορές, ωστόσο υποδηλώνουν πως η κινεζική ηγεσία διαβλέπει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ομάδας των 20 πιο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών στην Ιαπωνία. Παράλληλα, το Πεκίνο διεμήνυσε στην Ουάσιγκτον ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στην πίεση που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κινεζικές κανονιστικές αρχές θα πρέπει να ενισχύσουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και να διατηρήσουν επαρκή ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε χθες ο Λιου Χε, ο οποίος είναι παράλληλα ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Πεκίνου στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Παρά τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει η Κίνα από πέρυσι, η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται συνεχώς. Ενδεχόμενη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ στα τέλη του μήνα θα οδηγήσει σε ανοικτό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, εξέλιξη που θα απειλήσει την παγκόσμια αλλά και την αμερικανική οικονομία με ύφεση και την κινεζική με πολύ σοβαρή επιβράδυνση.

Ενδεικτικό είναι ότι τον Μάιο σημειώθηκε συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, σημάδι μείωσης της ζήτησης. Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να ορίσει προθεσμία για το πότε θα αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 325 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Στην αρχή της εβδομάδας, ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα αυξήσει στο 25% τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα που έχουν μείνει μέχρι τώρα εκτός του εμπορικού πολέμου, στην περίπτωση που δεν συναντηθεί μαζί του ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής του G20 στις 28-29 Ιουνίου στην Ιαπωνία. Ο Τραμπ επανέλαβε χθες ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον Σι στη σύνοδο κορυφής, κάτι που δεν έχει επιβεβαιώσει το Πεκίνο. Χθες, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να υποκύψει στην πίεση Τραμπ και πως οποιαδήποτε απόπειρα των ΗΠΑ να αναγκάσουν την Κίνα να δεχθεί την εμπορική συμφωνία που προτείνουν θα αποτύχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή