Η Ρώμη έστειλε απαντητική επιστολή στην Κομισιόν για το ζήτημα του ελλείμματος και του χρέους της

Η Ρώμη έστειλε απαντητική επιστολή στην Κομισιόν για το ζήτημα του ελλείμματος και του χρέους της

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Η ιταλική κυβέρνηση έστειλε απαντητική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες ότι οδεύουν να κινήσουν διαδικασία επί παραβάσει για υπερβολικό έλλειμμα σε βάρος της Ρώμης, μετέδωσαν χθες Τετάρτη ιταλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές.

Στον κατάλογο των παραληπτών συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και κράτη-μέλη, ανέφεραν οι πηγές αυτές, χωρίς να δώσουν άλλες διευκρινίσεις.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες Τετάρτη για να εγκρίνει το περιεχόμενο της επιστολής, όμως δεν έγινε καμία δήλωση στον Τύπο μετά την αποπεράτωση των εργασιών του, περί τις 22:30 ώρα Ιταλίας (23:30 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα χθες, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε στο κοινοβούλιο ότι η απάντηση της Ιταλίας θα ξεκαθαρίζει ότι οι προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης για την πορεία των οικονομικών δεικτών είναι πολύ πιο θετικές από ό,τι εκείνες που κάνουν «άλλοι».

Αναφερόμενος στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ), ο Κόντε τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη της ιταλικής Βουλής ότι «είμαστε όλοι αποφασισμένοι να την αποφύγουμε, αλλά είμαστε επίσης σίγουροι για την οικονομική μας πολιτική».

Ο αντιπρόεδρος και ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι επιμένει να τεθεί σε εφαρμογή μείωση των φόρων με την εφαρμογή «flat tax», ενιαίου φορολογικού συντελεστή, για τα εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ τον χρόνο. Πάντως οι λεπτομέρειες ως προς το μέτρο, ειδικά το πλαφόν της φορολογητέας ύλης για την οποία θα ισχύσει, δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί επίσημα.

Η εφαρμογή του μέτρου, που οι επικριτές του προεξοφλούν ότι θα προκαλέσει «φορολογικό σοκ», ενδέχεται να εκτροχιάσει τα έσοδα του κράτους και να αυξήσει το ήδη τεράστιο δημόσιο χρέος, που ξεπερνά το 132% του ιταλικού ΑΕΠ. Η ιταλική κυβέρνηση διαβεβαιώνει μολαταύτα ότι τα υψηλότερα έσοδα από τους φόρους και η εξοικονόμηση πόρων χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται φέτος, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης κατώτερου μισθού — του λεγόμενου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος — θα επιτρέψουν τη μείωση των φόρων.

Σε αυτή τη βάση ο Κόντε είπε πως πιστεύει πως είναι εφικτό να περιοριστεί στο 2,2% το ιταλικό δημόσιο έλλειμμα φέτος, σε επίπεδο χαμηλότερο από το 2,5% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Έχουμε την πρόθεση να κάνουμε εποικοδομητικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση (…). Η Ιταλία εννοεί πράγματι να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες» ωστόσο «ως χώρα-ιδρυτικό μέλος [της ΕΕ] και τρίτη οικονομία της ηπείρου» έχει τη δυνατότητα να εξετάζει «πώς θα εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες», υποστήριξε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Την 5η Ιουνίου, οι Βρυξέλλες άνοιξαν τον δρόμο για την έναρξη μιας διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ιταλία εξαιτίας του ότι δεν εφαρμόζει μέτρα για τη μείωση του κολοσσιαίου χρέους της (2,3 τρισεκ. ευρώ).

Η ΔΥΕ πάντως δεν θα ξεκινήσει παρά μόνο έπειτα από περίπλοκες διεργασίες και την έγκριση των κυβερνήσεων των υπολοίπων χωρών-μελών της ΕΕ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)