Βαρύ το πλήγμα για την Ισλανδία από την κατάρρευση της Wow Air

Βαρύ το πλήγμα για την Ισλανδία από την κατάρρευση της Wow Air

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υφεση και ανεργία γνωρίζει και πάλι η Ισλανδία, αφού πρώτα ανέκαμψε με θεαματικά γρήγορους ρυθμούς από την κρίση στην οποία βυθίστηκε η νησιωτική χώρα πριν από μια δεκαετία. Καταλύτης αρνητικών εξελίξεων στάθηκε, τον Μάρτιο, η πτώχευση της Wow Air, του ισλανδικού αερομεταφορέα χαμηλού κόστους, που ήλεγχε το 30% των πτήσεων από και προς τη χώρα. Αναπόφευκτο συνεπακόλουθο ήταν η ραγδαία πτώση της επιβατικής κίνησης στο διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, που προχώρησε σε δραστική μείωση του προσωπικού του απολύοντας 315 υπαλλήλους.

Η ανάκαμψη της Ισλανδίας βασίστηκε στον τουρισμό που γνώρισε πρωτοφανή άνοδο στη νησιωτική χώρα επειδή έγιναν στο  έδαφός της τα γυρίσματα ιδιαίτερα δημοφιλών ταινιών, όπως, για παράδειγμα, το «Game of Thrones». Οι επισκέπτες στο νησί του βόρειου Ατλαντικού περιορίστηκαν, όμως, εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και των υψηλών τιμών. Τον περασμένο μήνα, ο αριθμός των τουριστών υποχώρησε κατά 24% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και όλα δείχνουν πως θα είναι απογοητευτική η θερινή περίοδος. Για το σύνολο του έτους αναμένεται μείωση των τουριστών κατά 17%, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης του διεθνούς αεροδρομίου. Η ανεργία, που συγκριτικά με άλλες χώρες παραμένει χαμηλή, έχει αυξηθεί στο 3,6% ενώ ήταν κάτω από 3% μόλις στις αρχές του έτους.

Το πλήγμα έχει ήδη γίνει αισθητό στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, με την πληρότητα να εμφανίζεται μειωμένη κατά 5% τον Απρίλιο και τον αριθμό των απασχολουμένων στον τουρισμό να υποχωρεί επίσης κατά 5%. Μιλώντας στο Bloomberg, ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ταξιδιωτικών Επιχειρήσεων τόνισε πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Μάιο η πτώση του τουρισμού θα είναι μεγαλύτερη από όσο περιμέναμε». Η Τράπεζα της Ισλανδίας, η οποία πριν από την πτώχευση της Wow Air προέβλεπε ανάπτυξη 1,8% για το τρέχον έτος, τώρα εκτιμά αντιθέτως μείωση του ισλανδικού ΑΕΠ κατά 0,4%. Οι εκτιμήσεις για το βάθος της ύφεσης που θα πλήξει την ισλανδική οικονομία ποικίλλουν καθώς η Arion Bank υπολογίζει πως θα μειωθεί το ΑΕΠ της κατά 1,9%. Γενικότερα, πάντως, οι οικονομολόγοι συμφωνούν στο σύνολό τους ότι η Ισλανδία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά μισή εκατοστιαία μονάδα. Παράλληλα, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να λάβει μέτρα τόνωσης της οικονομίας εάν κριθεί αναγκαίο. Παρά τα ανησυχητικά σημάδια, πάντως, η οικονομία της Ισλανδίας είναι ισχυρότερη από παλιά και ικανότερη να αντιπαρέλθει την κρίση. Σε αντίθεση με το 2009, όταν κατέρρευσε υπό το βάρος μιας τραπεζικής «φούσκας» δυσανάλογης προς το μέγεθός της, τα ταμεία του κράτους είναι γεμάτα. Εχει μεσολαβήσει μια δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης και η κεντρική τράπεζα έχει μεγάλα περιθώρια για μειώσεις των επιτοκίων, ενώ έχουν αρθεί οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή