Απαίτηση Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων

Απαίτηση Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θέλησε χθες να μιμηθεί τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ και επιτέθηκε στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, απαιτώντας να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού. «Ο Τραμπ επέκρινε τη Fed και είπε ότι ζημιώνει την οικονομία. Λέω κάτι παρόμοιο», είπε χθες ο Ερντογάν. Πράγματι, αλλά υπάρχουν και ορισμένες διαφορές, όπως ότι το δολάριο είναι το ισχυρότερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο και ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 1,5% και όχι κοντά στο 20% όπως στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα της παρέμβασης Ερντογάν ήταν η λίρα να εξασθενήσει κατά 1,6% έναντι του δολαρίου, γεγονός που οδηγεί σε ενίσχυση του πληθωρισμού, κάτι που με τη σειρά του δυσχεραίνει εξαιρετικά την προσπάθεια της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού.

Επικρίνοντας το υψηλό κόστος δανεισμού στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε χθες σε συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με ξένους δημοσιογράφους ότι, ενώ η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) πλησιάζει όλο και περισσότερο στο να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού, «το βασικό επιτόκιο δανεισμού στη χώρα μου είναι 24%, αυτό είναι απαράδεκτο. Γι’ αυτό θα προτείνουμε σύντομα οριστική λύση, διότι η Τουρκία πρέπει να αντιστρέψει την τρέχουσα πολιτική επιτοκίων πολύ προσεκτικά». Κανείς δεν διαφωνεί ότι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού αποτελούν βάρος για την τουρκική οικονομία και επιβραδύνουν την ανάπτυξή της. Το πρόβλημα είναι ότι τα επιτόκια δανεισμού είναι τόσο υψηλά εξαιτίας της πολιτικής υπερβολικού δανεισμού που ακολουθεί ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.

Με την Τουρκία να εξαρτάται από τον εξωτερικό δανεισμού, κυρίως σε δολάρια, για να συνεχίσει να αναπτύσσεται, κανείς επενδυτής δεν πρόκειται να επενδύσει σε τουρκικά κρατικά ομόλογα με απόδοση χαμηλότερη από τον πληθωρισμό (υποθέτοντας ότι αγνοεί όλα τα υπόλοιπα ρίσκα που σχετίζονται με επένδυση σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία). Η Τουρκία έχει βρεθεί σε φαύλο κύκλο, με τον υψηλό πληθωρισμό να οδηγεί σε εξασθένηση της λίρας, κάτι που με τη σειρά του ενισχύει τον πληθωρισμό, καθώς η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές ενέργειας και πρώτων υλών οι οποίες τιμολογούνται σε δολάρια. Από την αρχή του έτους, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 8% έναντι του δολαρίου, ενώ χθες υποχώρησε κατά 1,6% προτού περιορίσει τις απώλειες στο 0,45%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή