Χωρίς επιχειρήματα η νέα επίθεση Τραμπ στη Fed

Χωρίς επιχειρήματα η νέα επίθεση Τραμπ στη Fed

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) κατηγορώντας την πως φρενάρει την πορεία της οικονομίας, η οποία θα διήνυε τη μακροβιότερη περίοδο ανάπτυξης στην ιστορία της. Μέσω μηνύματος που ανάρτησε στο Twitter, ο Τραμπ είπε πως η οικονομία και το χρηματιστήριο θα παρουσίαζαν ακόμα υψηλότερες επιδόσεις εάν η Fed διατηρούσε χαμηλά τα επιτόκια μέσα στο 2018 αντί να τα αυξήσει τέσσερις φορές. «Πεισμώνουν σαν μικρά παιδιά και δεν κάνουν τίποτα όταν χρειαζόμαστε μειώσεις στα επιτόκια και μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση για να αντισταθμίσουμε αυτό που μας κάνουν άλλες χώρες. Τα θαλάσσωσαν!» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος για τους αξιωματούχους της Fed.

Ο Τραμπ ασκεί κριτική σε μια αξιοπερίεργη συγκυρία. Από την 1η Ιουλίου, οι ΗΠΑ θα έχουν ολοκληρώσει τη μακροβιότερη ανάπτυξη στην ιστορία τους, κλείνοντας μία δεκαετία. Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλό της τελευταίας σχεδόν 50ετίας και ο πληθωρισμός προσεγγίζει το 2% που είναι ο στόχος της Fed. Αυξάνοντας τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά επίπεδα και μειώνοντας τις τεράστιες τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα στους ισολογισμούς της, η κεντρική τράπεζα δημιούργησε τα περιθώρια για να παρέμβει σε νέα οικονομική κρίση.

Η Fed έχει ήδη διαμηνύσει πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων ακόμη και στην επόμενη συνεδρίαση. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε την περασμένη εβδομάδα πως οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ συνεχίζει να κατηγορεί τη Fed πως δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για να δώσει ώθηση στην οικονομία όταν κάτι τέτοιο δεν ήταν απαραίτητο. Ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 3,1% μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους, ενώ ο δείκτης Dow Jones ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία στο διάστημα του τρέχοντος μηνός λόγω των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων. Μέσα στο β΄ τρίμηνο του έτους, η αμερικανική ανάπτυξη υπολογίζεται πως θα έχει βαδίσει με ρυθμό 2% – δηλαδή αναμένεται να κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ο Τραμπ έγραψε τη Δευτέρα στο Twitter πως η Fed «δεν ξέρει τι κάνει» και «χωρίς τις αυξήσεις των επιτοκίων, ο δείκτης Dow Jones θα κυμαινόταν υψηλότερα «κατά χιλιάδες μονάδες».

Η Fed αύξησε εννέα φορές τα επιτόκια των ΗΠΑ από τα τέλη του 2015 μέχρι τα τέλη του περυσινού έτους. Τέσσερις αυξήσεις έγιναν από τότε που ο Τζερόμ Πάουελ ανέλαβε τα ηνία της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Αλλά ακόμη και όταν η Fed κινείται παράλληλα με τις επιθυμίες του Αμερικανού προέδρου, πάλι δέχεται πιέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή