Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο παρατηρούνταν άνοδος των δεικτών. Το γενικότερο κλίμα μεταξύ των επενδυτών διαμορφώθηκε από τις προσδοκίες για τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), καθώς και τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στο μέτωπο του σινοαμερικανικού πολέμου στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με -0,31%, ενώ αργά χθες ο Dow Jones ανερχόταν 0,21% και 0,08% ο S&P 500 χάρις στην ενίσχυση των τιμών των μετοχών της υψηλής τεχνολογίας (η εταιρεία επεξεργαστών και αποθήκευσης δεδομένων Micron Technologies προβλέπει καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα). Στην αγορά εμπορευμάτων παρατηρήθηκε ζωηρή κινητικότητα λόγω των τελευταίων ειδήσεων για απροσδόκητα μεγάλη μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ. Το πετρέλαιο ανήλθε 3%, με το αργό Ν. Υόρκης στα 59,53 δολάρια το βαρέλι και το Βrent στα 66,53 δολάρια το βαρέλι. Το αργό Ν. Υόρκης, ειδικότερα, ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων.

«Στρέφουμε την προσοχή μας σε δύο πράγματα σήμερα και αυτά είναι η Οσάκα και η ενδεχόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, καθώς και από άλλες μεγάλες τράπεζες του κόσμου», επισημαίνει ο Τζακ Τζενεσιουγουίξ, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στη Natixis Investment Managers. Χθες, ακόμη μια φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με υψηλούς δασμούς εάν δεν επέλθει συμφωνία με την Κίνα. Εντούτοις, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν έκανε λόγο για διμερή εμπορική συμφωνία κατά 90% ολοκληρωμένη. Αναφορικά τώρα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, πολλοί επενδυτές ελπίζουν πως για να συγκρατήσει την όποια επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας θα προχωρήσει σε δραστική μείωση επιτοκίων. Πάντως, μέλος της τραπέζης διεμήνυσε πως αυτό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Και αυτό επηρέασε δυσμενώς και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες, που στοιχημάτιζαν σε ενδείξεις για μείωση του κόστους δανεισμού. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με -0,08%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,25%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,34% και ο IBEX ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -0,03% στη Μαδρίτη. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,14%. Τέλος, το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το δολάριο κατά 0,1% στο 1,1376 δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή