Πιστωτική γραμμή στην Τεχεράνη ανοίγει η Ε.Ε.

Πιστωτική γραμμή στην Τεχεράνη ανοίγει η Ε.Ε.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. επισπεύδουν τις προσπάθειές τους για να διατηρήσουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις τους με το Ιράν, παρά το εμπάργκο που έχει επαναφέρει η Ουάσιγκτον κατά της Τεχεράνης. Ανοίγουν πιστωτική γραμμή που θα εξυπηρετεί τις συναλλαγές τους με την Τεχεράνη και αναμένεται να το ανακοινώσουν εντός της ημέρας. Ευελπιστούν μάλιστα πως ο μηχανισμός που έχουν επινοήσει θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως τις επόμενες εβδομάδες.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών των ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται η απόφαση της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας να δημιουργήσουν εταιρεία με την επωνυμία Instex, που θα δώσει τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές εταιρείες να εισάγουν και να εξάγουν προϊόντα από και προς το Ιράν χωρίς να είναι αναγκαία η άμεση ροή κεφαλαίων. Οι τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ιδρύσει την εν λόγω εταιρεία από τον Ιανουάριο. Σήμερα, όμως, αναμένεται να ανακοινώσουν ότι χορηγούν στην εταιρεία ένεση κεφαλαίου ύψους μερικών εκατομμυρίων ευρώ, την πιστωτική γραμμή δηλαδή με την οποία θα διεξάγει η Instex τις συναλλαγές με τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Αυτή η πιστωτική γραμμή θα δώσει στην Instex τη δυνατότητα να αρχίσει τις πρώτες εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μηχανισμό μέσω του οποίου όσες ευρωπαϊκές εταιρείες εισάγουν προϊόντα από το Ιράν, θα πληρώνουν τις εταιρείες που εξάγουν προϊόντα στο Ιράν.

Με τη μεσολάβησή της η Instex θα αναλάβει να διασφαλίζει πως οι πληρωμές για τις εξαγωγές θα ισοσκελίζουν την αξία των εισαγωγών. Στο αρχικό χρονικό διάστημα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα στέλνουν στο Ιράν ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως φάρμακα, ιατρικές συσκευές και τρόφιμα, που ούτως ή άλλως δεν υπόκεινται στο αμερικανικό εμπάργκο. Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά προβλήματα που έχει έως τώρα απασχολήσει τους Ευρωπαίους όσον αφορά τη λειτουργία της Instex είναι το πώς θα ισοσκελίζεται η αξία των εισαγωγών στο Ιράν με την αξία των εξαγωγών ιρανικών προϊόντων στην Ε.Ε. Η αξία των εισαγωγών ιρανικών προϊόντων σε ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να είναι σαφώς μικρότερη από την αξία των ευρωπαϊκών προϊόντων που θα εξάγονται στο Ιράν. Δεδομένου, πάντως, ότι οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών θα χορηγούν κεφάλαια στην Instex, η εταιρεία θα μπορεί να καταβάλει πληρωμές στις ευρωπαϊκές εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να παρακάμπτει το αρχικό πρόβλημα.

Αρχικά η Ουάσιγκτον δεν θεώρησε σημαντικό πρόβλημα την Instex, αν και ορισμένοι Αμερικανοί ζήτησαν να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στην εταιρεία, όπως και σε οποιαδήποτε όμοιά της ιρανική αναλάβει την αντίστοιχη διαδικασία εντός Ιράν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή