ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε καθοδική πορεία οι γερμανικές εταιρείες

Σε καθοδική πορεία οι γερμανικές εταιρείες

Το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις μεγάλες επιχειρήσεις άλλων χωρών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια και στις γερμανικές έχει μεγαλώσει το 2018 σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας παροχής επιχειρηματικών συμβουλών ΕΥ (Ernst & Young), από τις 1.000 παγκοσμίως μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών, μόνο οι 44 είναι γερμανικές. Οι 299 είναι αμερικανικές, οι 146 ιαπωνικές, οι 79 κινεζικές, οι 45 βρετανικές και άλλες τόσες γαλλικές.

Πρωταθλήτρια σε ό,τι αφορά τα κέρδη είναι, με 60 δισ. ευρώ, η αμερικανική Apple, ακολουθεί με 45 δισ. η νοτιοκορεατική Samsung, την τρίτη θέση κατέχει με 30 δισ. η αμερικανική Microsoft και τέταρτη είναι η ολλανδική εταιρεία πετρελαίου Royal Dutch Shell με 27 δισ. ευρώ κέρδη.

Η πιο επιτυχημένη γερμανική επιχείρηση, η Volkswagen, βρίσκεται με 14 δισ. ευρώ μόλις στην 25η θέση. Η έρευνα δεν συμπεριλαμβάνει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Προβληματικός για τις γερμανικές επιχειρήσεις είναι ο χαμηλός ρυθμός αύξησης του κύκλου εργασιών τους. Ενώ οι αμερικανικές εταιρείες τον έχουν αυξήσει το 2018 σε σχέση με το 2017 κατά 10,5%, οι ασιατικές κατά 10,15%, οι γαλλικές κατά 6,8%, οι ιταλικές κατά 5,8%, οι γερμανικές περιορίστηκαν μόλις στο 1,2%.

Βασικοί παράγοντες για την επιτυχία των αμερικανικών επιχειρήσεων είναι, σύμφωνα με την ανάλυση, η αύξηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ και η ανάπτυξη που σημειώθηκε στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.