Πάρτι εξαγορών με ρευστότητα 2,5 τρισ. δολ. στήνουν funds

Πάρτι εξαγορών με ρευστότητα 2,5 τρισ. δολ. στήνουν funds

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 2,5 τρισ. δολάρια, η ρευστότητα των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity funds) βρίσκεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη δαπανήσει 256 δισ. δολάρια σε συμφωνίες με μόχλευση το α΄ εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με τους Financial Times. Από τις αρχές του έτους, πάντως, η σύναψη συμφωνιών από private equity funds αντιπροσωπεύει το 13% όλων των εξαγορών στον κόσμο, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2013. Αυτή η επενδυτική ορμή των private equity funds δεν φαίνεται να εξαντλείται σύντομα όσο η νομισματική πολιτική παραμένει επεκτατική, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Υποψήφιοι στόχοι εξαγοράς είναι εταιρείες, ακίνητα, υποδομές, φυσικοί πόροι και χρέος.

«Ο όγκος των συμφωνιών στον κλάδο των private equity είναι λίαν ικανοποιητικός. Θεωρώ πως ανάλογοι ρυθμοί με το α΄ εξάμηνο θα επικρατήσουν και το υπόλοιπο του έτους. Οι συμφωνίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν, ο ανταγωνισμός για περιουσιακά στοιχεία είναι ζωηρός και όλοι έχουν πολλά χρήματα», σχολιάζει η Σιμόνα Μαλάρ, επικεφαλής στον τομέα των χρηματοπιστωτικών χορηγών της UBS – μια ομάδα στελεχών του ελβετικού ομίλου που συμβουλεύει και χρηματοδοτεί συμφωνίες στον κλάδο των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Επενδυτικοί κολοσσοί –όπως η KKR, η Blackstone και η Brookfield– έχουν συγκεντρώσει πληθώρα κεφαλαίων από συνταξιοδοτικά ταμεία και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια. Οι Financial Times αναφέρονται σε νέο fund της λονδρέζικης Cinven που συγκέντρωσε ενεργητικό 10 δισ. δολαρίων, στην Advent International με έδρα το Σικάγο, που έχει προσελκύσει 17,5 δισ. δολάρια από επενδυτές, και στην CVC του Λουξεμβούργου, που επιδιώκει να αντλήσει 18 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ίσως του μεγαλύτερου fund στην Ευρώπη.

Συν τοις άλλοις, τα private equity funds έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν φθηνά κεφάλαια από τις αγορές πίστωσης με ενέχυρο τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών που εξαγοράζουν στο πλαίσιο των αποκαλούμενων buyout deals, δηλαδή συμφωνιών με μόχλευση. Οι συναλλαγές αυτές των 256 δισ. δολαρίων που έχουν ήδη συναφθεί από τις αρχές του έτους είναι το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει παρουσιαστεί ποτέ σε εξαμηνιαία βάση, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Refinitiv. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τέσσερις μόνο συμφωνίες από private equity funds έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το ορόσημο των 10 δισ. δολαρίων, φθάνοντας τον αριθμό των μεγάλων εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018. Σε αυτές τις συμφωνίες περιλαμβάνεται η εξαγορά αποθηκών του ομίλου logistics GLP, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη, από την Blackstone έναντι 18,7 δισ. δολαρίων, αλλά και η απόκτηση του ελέγχου της μονάδας προϊόντων για τη φροντίδα του δέρματος της Nestle από την EQT.

Βέβαια, δεν υλοποιούνται όλες οι συμφωνίες, παρά την αφθονία ρευστού που διαθέτουν τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, αυτό δεν θα αποθαρρύνει τους επενδυτές από το να κυνηγήσουν νέες ευκαιρίες. Ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει πως θα στηρίξει την οικονομία, με τους αναλυτές της αγοράς να διαβλέπουν μείωση του κόστους δανεισμού μέσα στους επόμενους μήνες. Προσδοκίες για χαλαρή νομισματική πολιτική έχουν, επίσης, καλλιεργηθεί μετά την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οπότε μπορεί να υποθέσει κανείς ότι οι συνθήκες δανεισμού θα παραμείνουν χαλαρές εάν όχι ευνοϊκότερες. Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, η μόχλευση καλύπτει ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι στη χρηματοδότηση μιας συμφωνίας. Οι τίτλοι χρέους τείνουν να είναι πάνω από έξι ή και επτά φορές των προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κερδών (EBTDA).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή