100 δισ. δολ. στο ταμείο πετρελαίου της Ρωσίας

100 δισ. δολ. στο ταμείο πετρελαίου της Ρωσίας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρώσοι εργαζόμενοι και πολλοί οικονομολόγοι διαμαρτύρονται για την πολιτική της Ρωσίας να αποταμιεύει τα απροσδόκητα πετρελαϊκά έσοδα, όσο οι μισθοί στη χώρα συρρικνώνονται.

Το κρατικό ταμείο των πετρελαϊκών εσόδων δημιουργήθηκε ώστε να αποτελεί δικλίδα ασφαλείας κατά ενδεχόμενης πετρελαϊκής κρίσης. Εφόσον η τιμή του βαρελιού ξεπερνά τα 40 δολάρια, η ρωσική κυβέρνηση δρομολογεί τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου στο ταμείο.  Δεδομένου ότι από τη δημιουργία του ταμείου, τον Φεβρουάριο του 2017, η τιμή του πετρελαίου δεν έχει υποχωρήσει κάτω από 40 δολάρια, η κυβέρνηση έχει αποταμιεύσει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν επαινέσει τη Ρωσία για την εν λόγω πολιτική αποταμίευσης. Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο το ρούβλι παραμένει αποδυναμωμένο με τεχνητό τρόπο και το ταμείο προσφέρει μαξιλαράκι ασφαλείας σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις. Αφενός το αποδυναμωμένο νόμισμα ευνοεί τον τομέα των εξαγωγών της Ρωσίας, αφετέρου ζημιώνει τους καταναλωτές, απογειώνοντας τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων.

Η Ελβίρα Ναμπλιούλινα, διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, είχε υποστηρίξει πέρυσι ότι εάν τα χρήματα δεν κατέληγαν στο κρατικό ταμείο, θα χρησίμευαν για την αποπληρωμή δανείων τραπεζών και εταιρειών ή για τη διατήρηση λογαριασμών τους στο εξωτερικό.

Το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά περίπου 5% από τη δημιουργία του ταμείου, ενώ η τιμή του Brent έχει αυξηθεί κατά 17%, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Το κράτος διατηρεί επίτηδες ασθενές το ρούβλι. Θα έβγαζε πολύ περισσότερο νόημα εάν η πολιτική αυτή εφαρμοζόταν σε κάποια πλουσιότερη χώρα», δήλωσε στο Bloomberg ο Κίριλ Τρέμασοφ, πρώην αξιωματούχος στο υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή