ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένη παραγωγή από ΟΠΕΚ έως τον Μάρτιο του 2020

Μειωμένη παραγωγή από ΟΠΕΚ έως τον Μάρτιο του 2020

Με στόχο να ενισχύσουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι συνεργαζόμενες χώρες με πρωτοπόρο τη Ρωσία συνήψαν συμφωνία για παράταση της μειωμένης παραγωγής έως και τον Μάρτιο του 2020. Η απόφασή τους αυτή λαμβάνεται σε μία περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία αποδυναμώνεται και η παραγωγή πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών διογκώνεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προαναφερθείσα συμμαχία πετρελαιοπαραγωγών χωρών, γνωστή και ως ΟΠΕΚ+, έχει ξεκινήσει τη μείωση της παραγωγής της ήδη από το 2017, αποσκοπώντας να αποτρέψει την περαιτέρω κάμψη των τιμών και ενώ οι ΗΠΑ παράγουν ολοένα και περισσότερο πετρέλαιο. Μάλιστα, η όλη κινητοποίηση του ΟΠΕΚ+ παρατηρείται, ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες πλέον παράγουν περισσότερο από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Σήμερα, οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου.

Αξίζει να αναφερθεί πως το πετρέλαιο τύπου Brent στην αγορά του Λονδίνου από τις αρχές της χρονιάς έχει παρουσιάσει αύξηση της τάξεως του 25% και πλέον, και ειδικά μετά τη σκλήρυνση των κυρώσεων της Ουάσιγκτον στη Βενεζουέλα και το Ιράν. Στη συνέχεια, ως συνέπεια της πολιτικής αυτής, οι εξαγωγές των δύο χωρών ελαττώθηκαν. Πάντως, ένας σοβαρός παράγοντας ανησυχίας για τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών παραμένει η σινοαμερικανική εμπορική διένεξη και ο αντίκτυπός της στην παγκόσμια ζήτηση για «μαύρο χρυσό». Η δε παράταση της συμφωνίας των κρατών-μελών του και των συνεργαζόμενων άλλων χωρών ενδεχομένως να ενοχλήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος απαιτεί από την ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία, να διοχετεύει στην αγορά περισσότερο πετρέλαιο και να βοηθήσει στη μείωση των τιμών, εάν θέλει τη στήριξή του στην αντιπαράθεση με το Ιράν.

Παράλληλα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Ρόιτερς, ο κ. Τραμπ θέλει το πετρέλαιο να είναι φθηνό ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ το 2020. Χθες, το Brent τελούσε υπό διαπραγμάτευση ελάχιστα κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι. Tέλος, αναφέρεται πως ήδη από το προηγούμενο Σάββατο είχαν συμφωνήσει η Σαουδική Αραβία με τη Ρωσία να παρατείνουν τις περικοπές στην παραγωγή τους κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση, ήτοι 1,2% της παγκόσμιας ζήτησης.