ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορικό πόλεμο και με το Βιετνάμ ξεκινά ο Τραμπ, με δασμούς 456% στον χάλυβα

Εμπορικό πόλεμο και με το Βιετνάμ ξεκινά ο Τραμπ, με δασμούς 456% στον χάλυβα

Ηρθε η σειρά του Βιετνάμ, της χώρας που ίσως επωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη από τον εμπορικό πόλεμο, να δεχθεί αμερικανικούς δασμούς ύψους έως και 456% σε εισαγόμενο χάλυβα. Το Βιετνάμ χρησιμοποιήθηκε ως παρακαμπτήρια οδός για παραγωγούς χάλυβα από τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ στις χώρες τους, όπως δήλωσε χθες το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Η παραγωγή ξεκινούσε στη Νότια Κορέα και στην Ταϊβάν, ενώ στη συνέχεια τα προϊόντα αποστέλλονταν στο Βιετνάμ για διεργασίες ήσσονος σημασίας. Αποδεσμευμένοι πλέον από τους αμερικανικούς δασμούς, οι παραγωγοί εξήγαγαν με τον τρόπο αυτό ανοξείδωτο χάλυβα θερμής και ψυχρής έλασης στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικοί δασμοί σε εισαγωγές προϊόντων από τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Φεβρουάριο του 2016 αντιστοίχως. Στο διάστημα από την επιβολή των δασμών μέχρι τον Απρίλιο του 2019, οι εισαγωγές ανοξείδωτου χάλυβα από το Βιετνάμ στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 332% και οι εισαγωγές φύλλων χάλυβα ψυχρής έλασης κατά 916% σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους προ των δασμών, όπως γνωστοποίησε χθες το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που το Βιετνάμ κατηγορείται ως παρακαμπτήρια οδός για όσους αναζητούν διέξοδο από τους δασμούς. Τον περασμένο μήνα, οι αρχές του Βιετνάμ εντόπισαν δεκάδες προϊόντα κινεζικής προέλευσης που έφεραν την ετικέτα «κατασκευασμένο στο Βιετνάμ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των βιετναμέζικων αρχών, ψεύτικη ετικέτα βρέθηκε κατά κύριο λόγο σε αγροτικά προϊόντα, προϊόντα ξυλείας, θαλασσινά, μέλι, υφάσματα, πλακάκια, χάλυβα, σίδηρο και αλουμίνιο.

Τα προϊόντα αυτά εισάγονται  από την Κίνα στο Βιετνάμ, όπου ανασυσκευάζονται και λαμβάνουν το πιστοποιητικό προέλευσης. Η κυβέρνηση του Βιετνάμ, φοβούμενη ότι θα θεωρηθεί συνεργός της Κίνας στις παράνομες ενέργειες των παραγωγών, είχε υποσχεθεί ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα πρόληψης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το Βιετνάμ «σχεδόν τον χειρότερο εκμεταλλευτή από όλους». Το α΄ τρίμηνο του 2019, οι εξαγωγές από το Βιετνάμ στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 40,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το αμερικανικό γραφείο απογραφής.  Φυσικά, η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας ευνοήθηκε από τη μεταφορά των εφοδιαστικών αλυσίδων εκτός Κίνας, στην οποία προέβησαν οι επιχειρήσεις που ήθελαν να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, μέρος τη αύξησης των εξαγωγών οφείλεται στα προϊόντα διαφορετικής προέλευσης που καμουφλάρονται ως βιετναμέζικα.