Τα βήματα του Μ. Ντράγκι θα ακολουθήσει η Κρ. Λαγκάρντ

Τα βήματα του Μ. Ντράγκι θα ακολουθήσει η Κρ. Λαγκάρντ

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευφορία που προκάλεσε χθες η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ ως διαδόχου του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ δεν περιορίστηκε στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Εξίσου αισιόδοξα ήταν, σχεδόν στην ολότητά τους, τα σχόλια αναλυτών για την έως τώρα επικεφαλής του ΔΝΤ, με πολλούς να υπογραμμίζουν ότι έχει πολλές πρωτιές ως γυναίκα σε θέσεις εξουσίας. Και, ενώ στην πλειονότητά τους οικονομολόγοι και αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει συνέχεια στην πολιτική του Μάριο Ντράγκι, ταυτοχρόνως προσβλέπουν σε ένα καινούργιο στυλ διοίκησης. Μιας διοίκησης που θα φέρει το στίγμα όχι τόσο της γυναίκας όσο της πολιτικού με διεθνή ακτινοβολία που δεν είναι ούτε οικονομολόγος ούτε έχει διατελέσει κεντρικός τραπεζίτης.

Ως επικεφαλής του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ τάχθηκε στο πλευρό του Μάριο Ντράγκι επικροτώντας την επιλογή του να εφαρμόσει το επίμαχο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οικονομολόγοι και επενδυτές προεξοφλούν, έτσι, πως θα βαδίσει στα χνάρια του εφαρμόζοντας χαλαρή νομισματική πολιτική ή ακόμη και ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE). Η προσδοκία αυτή επιτάχυνε χθες την άνοδο των ευρωπαϊκών ομολόγων, που είχαν πάρει ώθηση από την προσδοκία ενός νέου QE και οδήγησε τις αποδόσεις τους βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος. Σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg, η 63χρονη Κριστίν Λαγκάρντ συγκεντρώνει πολύτιμη εμπειρία έχοντας ηγηθεί ενός διεθνούς οργανισμού που ελέγχει τις οικονομίες όλου του κόσμου ως θεματοφύλακας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα οκτώ χρόνια στο τιμόνι του ΔΝΤ σε συνδυασμό με την εμπειρία της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας θα δώσουν βαρύτητα στην ΕΚΤ.

Χαρακτηριστική του πόσο θετική είναι η εικόνα της Λαγκάρντ μεταξύ αναλυτών είναι η δήλωση του Τζέιμι Μουρέι, οικονομολόγου του Bloomberg. Οπως επισημαίνει, «ο καλύτερος κεντρικός τραπεζίτης δεν είναι απαραιτήτως όποιος διαθέτει μεγάλη θεωρητική κατάρτιση επί της νομισματικής πολιτικής, καθώς η εμπειρία από διευθυντικά καθήκοντα είναι πιο σημαντική, και η κ. Λαγκάρντ την έχει με το τσουβάλι». Ανάλογα είναι τα σχόλια του αναλυτή Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, που τονίζει πως η κ. Λαγκάρντ γνωρίζει καλά από χάραξη πολιτικής σε εθνικό αλλά και σε πολυεθνικό επίπεδο, έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται σε πολλά ακροατήρια, ενώ έχει συγκεντρώσει σημαντική εμπειρία από τη διαχείριση κρίσεων τόσο ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας όσο και ως επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο ίδιος προβλέπει, άλλωστε, πως η Κριστίν Λαγκάρντ θα υπερκαλύψει την όποια κατάρτιση της λείπει σε οικονομικές σπουδές εφαρμόζοντας το ίδιο σχέδιο που υιοθέτησε στο ΔΝΤ: θα περιβληθεί από τους κατάλληλους συμβούλους και εμπειρογνώμονες, θα εργάζεται σκληρά και προπαντός θα θέτει τα σωστά ερωτήματα τη σωστή στιγμή ώστε να βρίσκει λύσεις. Οπως, πάντως, επισημαίνει ο Τζον Νόρμαντ, στέλεχος της JPMorgan,  μια πολιτικός θα είναι χρήσιμη στην ΕΚΤ, καθώς θα έχει την ικανότητα να προωθήσει την επανεκκίνηση του QE. Την προειδοποιεί, όμως, πως ο διάδοχος του Ντράγκι θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Πράγματι, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει αναιμικός, όπως και η ανάπτυξή της, που επιβραδύνεται, επίσης, παρά τις υποχωρήσεις της Ρώμης, εξακολουθεί να περιβάλλει αβεβαιότητα τη στάση της Ιταλίας, ενώ η κ. Λαγκάρντ θα αναλαμβάνει όταν θα αντηχούν οι κραδασμοί από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Περίπλοκη εργαλειοθήκη

Δεν είναι, πάντως, θετικά τα σχόλια όλων των αναλυτών για τον διορισμό της κ. Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τον Τζιμ Ρεΐντ της Deutsche Bank, με τη Λαγκάρντ «διατρέχει κίνδυνο η αξιοπιστία της ΕΚΤ», καθώς η έως τώρα επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έχει καμία γνώση της περίπλοκης εργαλειοθήκης που διαθέτει η τράπεζα για τη στήριξη της οικονομίας. Ο εν λόγω αναλυτής προεξοφλεί πως οι επενδυτές θα εκτιμήσουν τις πολιτικές δεξιότητες και τις διασυνδέσεις της Λαγκάρντ. Προσθέτει, ωστόσο, ότι ο επικεφαλής των  οικονομολόγων της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, θα αναγκαστεί εφεξής να φέρει εις πέρας «το οικονομικό σκέλος της πνευματικής εργασίας».  Ομοίως ο Μαρκ Χάφελε, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, υπογράμμισε χθες ότι για πρώτη φορά αναλαμβάνει επικεφαλής της ΕΚΤ άτομο που δεν έχει καμία εμπειρία στη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Ο εν λόγω αναλυτής χαρακτηρίζει «αξιόλογη υποψήφια» την κ. Λαγκάρντ, αλλά υπογραμμίζει πως ο διορισμός της δεν καθιστά την Ευρώπη αρκετά ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές.  Πιο έμμεσα είναι τα σχόλια του Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων στην επενδυτική Berenberg, που τονίζει πως η κ. Λαγκάρντ «έχει αποδείξει την τόλμη της» ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και έχει επιδείξει ικανότητα να συνεργάζεται καλά με τη Γερμανία στη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης. Τονίζει, ωστόσο, πως δεν πρέπει να υπερτιμάται ο ρόλος της, καθώς δεν ήταν παρά ένα μόνον από τα 25 μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ όταν αυτό πήρε τις κρίσιμες αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή