Το ΔΝΤ αναζητεί τον αντικαταστάτη της Λαγκάρντ

Το ΔΝΤ αναζητεί τον αντικαταστάτη της Λαγκάρντ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόταση των Ευρωπαίων να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η Κριστίν Λαγκάρντ, αντικαθιστώντας τον Μάριο Ντράγκι, αναγκάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου (ΔΝΤ) να ξεκινήσει πρόωρα την αναζήτηση για τον ή την επικεφαλής του, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία λόγω των εμπορικών πολέμων. Σε μια σύντομη ανακοίνωση, η Λαγκάρντ δήλωσε πως η υποψηφιότητα αυτή την τιμά. Πρόσθεσε πως θα απόσχει προσωρινά από τα καθήκοντά της ως γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής. Η διορισμός της θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εάν δοθεί, τότε θα αναλάβει επίσημα τα νέα της καθήκοντα αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του Ντράγκι, στα τέλη Οκτωβρίου.

Κανονικά, η πενταετής θητεία της Λαγκάρντ στο τιμόνι του ΔΝΤ εκπνέει τον Ιούλιο του 2021. Τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, όταν ερωτήθηκε εάν θα την ενδιέφερε η προεδρία της ΕΚΤ, απάντησε κατηγορηματικά «όχι». Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως αποδέχεται την απόφασή της να αποχωρήσει προσωρινά από τα καθήκοντά της ως επικεφαλής του ΔΝΤ και έθεσε αντικαταστάτη τον Ντέιβιντ Λίπτον. Αλλά το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον μόνιμο αντικαταστάτη της Λαγκάρντ εάν εκείνη αναλάβει το τιμόνι της ΕΚΤ.

Ομως, σενάρια ήδη κυκλοφορούν στην Ουάσιγκτον που επικεντρώνονται σε υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σε αυτούς συγκαταλέγεται ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας Ολι Ρεν, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν, αλλά και ο Μπενουά Κερέ, που είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ορισμένοι αναλυτές έχουν, επίσης, υποδείξει τον Μάριο Ντράγκι ως πιθανό υποψήφιο για να ηγηθεί του ΔΝΤ, ανταλλάσσοντας ουσιαστικά θέσεις με τη Λαγκάρντ.

Παραδοσιακά, ένας Ευρωπαίος διορίζεται γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και ένας Αμερικανός ως επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κατά καιρούς, οι ισχυρές χώρες του αναδυόμενου κόσμου αποπειράθηκαν να σπάσουν αυτήν την παράδοση, η οποία ισχύει από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσιάζοντας τους δικούς τους υποψηφίους. «Το δίπολο παραμένει ακλόνητο», σχολιάζει ο Μαρκ Σόμπελ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ με μακρά θητεία και στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Η επιλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει ο Ντέιβιντ Μάλπας καθήκοντα προέδρου στην Παγκόσμια Τράπεζα δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν τον Απρίλιο. Ας μη διαφεύγει την προσοχή πως οι ΗΠΑ είναι το ισχυρότερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ και μπορεί να ασκήσει βέτο στη λήψη αποφάσεων. Πάντως, η αποχώρηση της Λαγκάρντ θα στερήσει το ΔΝΤ από μια ένθερμη υποστηρίκτρια των πλεονεκτημάτων του εμπορίου, ενός μοντέλου παγκόσμιας ανάπτυξης που ωφελεί τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη, και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή