Κέρδη στις αγορές με «οδηγό» τη Λαγκάρντ

Κέρδη στις αγορές με «οδηγό» τη Λαγκάρντ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίσθηκε και χθες για δεύτερη ημέρα το κλίμα ευφορίας στις αγορές μετοχών και ομολόγων χάρη στην προσδοκία πως η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα μείνει πιστή στην αναπτυξιακή νομισματική πολιτική του Μάριο Ντράγκι, θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων του ευρώ και πιθανώς θα θέσει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Παράλληλα, έχουν καλλιεργηθεί ανάλογες προσδοκίες και για επικείμενη μείωση των επιτοκίων του δολαρίου από τη Federal Reserve. Η αισιοδοξία έχει ενταθεί στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η Ρώμη έχει αποφύγει προς το παρόν τουλάχιστον τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις δαπάνες. Και τέλος έχουν πάρει την ανιούσα οι μετοχές βιομηχανιών που επηρεάζονται από το διεθνές εμπόριο, καθώς τις τελευταίες ημέρες όλα δείχνουν πως θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.

Ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 3%. Την ίδια στιγμή ανοδικά κινούνταν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών που επηρεάζεται άμεσα από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο να σημειώνει άνοδο 0,5%, χάρη στην επανέναρξη των συνομιλιών Κίνας – ΗΠΑ. Παράλληλα, συνεχιζόταν η συντονισμένη άνοδος των κρατικών ομολόγων με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας σημείωσαν χθες ιστορικό χαμηλό, υποχωρώντας βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο -0,4%.

Σε ανάλογη πορεία ήταν και οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, που συμπιέστηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών. Και αυτό γιατί οι αγορές στοιχηματίζουν πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια του δολαρίου ενδεχομένως και στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Ετσι, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν σημειώσει από τον Νοέμβριο του 2016. «Για τις κεντρικές τράπεζες όλοι περιμένουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής όχι μόνον στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, ακόμη και στην Ιαπωνία», σχολίασε χθες ο Κριστόφ Μπαρό, οικονομολόγος της Market Securities στο Παρίσι, ο οποίος υπογράμμισε πως «όλοι είναι αισιόδοξοι ότι επίκειται σύντομα κίνηση των κεντρικών τραπεζών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή