Αύξηση κοινωνικών δαπανών σχεδιάζει το Κρεμλίνο

Αύξηση κοινωνικών δαπανών σχεδιάζει το Κρεμλίνο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας να αναπροσδιορίσει μέρος των χρημάτων από το κρατικό ταμείο πετρελαϊκών εσόδων σε κοινωνικές δαπάνες βρίσκει αντίθετη τη διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, η οποία θεωρεί την κίνηση αυτή βεβιασμένη.

Η Ναμπιούλινα δήλωσε στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ότι η ίδια η Ρωσία θέτει εμπόδια στην ανάπτυξή της. «Εάν προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε φθηνό χρήμα για να καλύψουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα, απλώς θα ξοδέψουμε περισσότερο χρόνο. Θα χάσουμε τη σταθερότητα της οικονομίας, την οποία χτίζαμε εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε η διοικητής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Η αυστηρή νομισματική πολιτική της Ρωσίας και το κρατικό ταμείο πετρελαϊκών εσόδων, το οποίο διατηρείται ανέπαφο ως δικλίδα ασφαλείας, έχουν αυξήσει την ανθεκτικότητα της χώρας σε εξωτερικές απειλές. Στο ταμείο έχουν πλέον συγκεντρωθεί έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στο ταμείο συγκεντρώνονται περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οσο όμως μειώνεται η δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν, το Κρεμλίνο αναζητεί εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.

Ενώ η Ρωσία παρουσίασε το 2018 το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα της τελευταίας δεκαετίας, οι μισθοί των εργαζομένων συρρικνώνονται και αναμένεται να εξακολουθήσουν να μειώνονται κατά τη διάρκεια του 2019, για έκτο συναπτό έτος. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 η Ρωσία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης στο 0,5% σε ετήσια βάση, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2017.

Η Ναμπιούλινα εκτιμά ότι η Ρωσία είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κινδύνους, οι οποίοι δημιουργούνται από το χαμηλό επιτόκιο δανεισμού. Η ίδια πιστεύει ότι η μοναδική λύση για την ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας είναι η αναδιάρθρωση των υποδομών και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, όπως δήλωσε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Η ανάπτυξη είναι ασθενής, οι επιχειρήσεις δεν είναι αισιόδοξες, τα εισοδήματα δεν αυξάνονται και ο κόσμος παλεύει, διότι η οικονομική σταθερότητα του κράτους δεν τους προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής. Ασφαλώς είναι εύκολο να το αποδίδουμε στους εξωτερικούς παράγοντες, αλλά δεν είναι ο μοναδικός λόγος, αδιαμφισβήτητα», συμπλήρωσε η διοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή