Αυστηρό μήνυμα στις ΗΠΑ από Κινέζους αξιωματούχους

Αυστηρό μήνυμα στις ΗΠΑ από Κινέζους αξιωματούχους

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα και ο υπόλοιπος κόσμος οφείλουν να συνυπάρχουν, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Γουάνγκ Κισάν, αναφερόμενος εμμέσως στην τεταμένη σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ, ενώ οι δύο πλευρές βρίσκονται εν μέσω διαπραγματεύσεων για την επίλυση του εμπορικού πολέμου. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ για την Ειρήνη στο Πεκίνο ο Γουάνγκ Κισάν δήλωσε ότι η πρόοδος της Κίνας δεν μπορεί να αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ούτε η παγκόσμια πρόοδος μπορεί να αποκλειστεί από την Κίνα. «Η πρόοδος είναι το κλειδί για την επίλυση όλων των προβλημάτων», δήλωσε ο Κισάν, σύμφωνα με το Reuters. «Οι μεγάλες χώρες πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να τίθενται ως υπόδειγμα, να συμβάλλουν περισσότερο στην παγκόσμια ειρήνη και στη σταθερότητα και να διευρύνουν το μονοπάτι της κοινής προόδου», προσέθεσε.

Ο Κισάν, ο οποίος σπάνια μιλάει δημοσίως, αναφέρθηκε ευθέως στις ΗΠΑ λέγοντας μόνο ότι «δεν θα έπρεπε να επιρρίπτουν την ευθύνη στην Κίνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν». Ο Γουάνγκ Γι, υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ερμήνευσε το σχόλιο δηλώνοντας ότι «το να βλέπει κανείς την Κίνα ως εχθρό δεν είναι λογική κίνηση». Εκτός από τους υψηλούς δασμούς που έχουν επιβληθεί και από τις δύο πλευρές στις εισαγωγές προϊόντων, η κινεζική εταιρεία Huawei έχει δεχθεί κυρώσεις από την αμερικανική πλευρά, που ισχυρίζεται ότι τα προϊόντα της απειλούν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του G20, οι ΗΠΑ χαλάρωσαν τους περιορισμούς εναντίον της Huawei. Εκπρόσωποι της Κίνας και των ΗΠΑ αναμένεται να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή