Κομισιόν και ΔΝΤ αμφισβητούν τις ισπανικές εκτιμήσεις για ισχυρή ανάπτυξη

Κομισιόν και ΔΝΤ αμφισβητούν τις ισπανικές εκτιμήσεις για ισχυρή ανάπτυξη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφιβολίες εκφράζουν οι Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έναντι των προσδοκιών της Ισπανίας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα διατηρηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια περίπου στο 3%.

Το κρίσιμο ζήτημα γύρω από το οποίο δημιουργείται η διαφωνία είναι το ποσοστό ανεργίας που σήμερα είναι στο 14,7%, ενώ κατά μέσον όρο στην Ε.Ε. βρίσκεται στο 6,4%, σύμφωνα με τη Eurostat. Κομισιόν και ΔΝΤ προβλέπουν ότι περαιτέρω μείωση της ανεργίας θα προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Θεωρούν επίσης ότι δεν συμβαδίζει με την αύξηση της παραγωγικότητας ώστε να ενισχυθεί ο ρυθμός  ανάπτυξης.

Από την άλλη πλευρά, οι Ισπανοί ισχυρίζονται ότι παράλληλα με τη συρρίκνωση του ποσοστού ανεργίας, που έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από το 2013, προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις, αντισταθμίζοντας έτσι το κόστος των νέων προσλήψεων. «Οι αλγόριθμοι δεν μπορούν να αποτυπώσουν αυτή την αλλαγή, διότι είναι βασισμένοι σε παλαιά στοιχεία», είχε δηλώσει ο Μάνουελ ντε λα Ρόχα, οικονομικός σύμβουλος του Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργού της Ισπανίας. «Κάθε χρόνο υπερβαίνουμε όλες τις προβλέψεις για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας. Εξακολουθούμε να μειώνουμε την ανεργία και δεν υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις», είχε αναφέρει. Ορισμένοι Ισπανοί αξιωματούχοι κρίνουν ότι, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα, απαιτούνται πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με το Bloomberg. Ωστόσο, πιστεύουν ότι ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης θα συνεισφέρει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. «Δημιουργούμε θέσεις εργασίας σε διπλάσιο ρυθμό από την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ», δήλωσε στο Bloomberg ο Ινάσιο ντε λα Τόρε, επικεφαλής οικονομολόγος στην Arcano Partners στη Μαδρίτη. Οι Βρυξέλλες κρίνουν ότι ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης είναι μόνο περιστασιακός και ότι μέχρι το 2023 θα βρίσκεται περίπου στο 1,3%. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για ασθενέστερο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, δηλαδή τον ρυθμό ανάπτυξης που θα προέκυπτε με αμετάβλητο πληθωρισμό, συνεπάγονται και στενότερα δημοσιονομικά περιθώρια για την Ισπανία. Οσο μειώνεται το ονομαστικό έλλειμμα της χώρας, η Κομισιόν υπολογίζει ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα αυξάνεται. Προτρέπει επομένως την ισπανική κυβέρνηση να διαχειριστεί με προσοχή το ζήτημα της μείωσης της ανεργίας.

Η Τράπεζα της Ισπανίας προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 2,4% για το 2019, το διπλάσιο από όσο προβλέπει η Κομισιόν για την Ευρωζώνη. Από εδώ και στο εξής, ο ρυθμός ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας αναμένεται πως δεν θα παραμείνει σε τόσο υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και εξωτερικές απειλές, όπως ο ενισχυμένος προστατευτισμός και το Brexit, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Ιουνίου της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή