Αντίρροπες δυνάμεις στη γαλλική ελίτ

Αντίρροπες δυνάμεις στη γαλλική ελίτ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Γάλλοι πολιτικοί φοβούνται πως η ευημερία της Ευρώπης απειλείται από τρεις ορμητικές δυνάμεις: την Κίνα, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την τετραμελή ομάδα των τεχνολογικών κολοσσών – Google, Apple, Facebook και Amazon. Ωστόσο, οι επικεφαλής των πολυεθνικών της Γαλλίας δηλώνουν πως έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ, προσπαθούν να επιτύχουν τη σωστή στρατηγική για την επέκτασή τους στην Κίνα, αλλά και να συνεργαστούν με τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες.

Αυτή η διχογνωμία έγινε αισθητή στο ετήσιο συνέδριο Rencontres Economiques, όπου συναντήθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, διακεκριμένοι οικονομολόγοι και επικεφαλής ισχυρών ομίλων της Γαλλίας. Με κεντρικό θέμα «Ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη», οι συμμετέχοντες συζήτησαν πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η φθορά της αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών θεσμών στην κοινή γνώμη. Ολοι συμφώνησαν πως είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα. Το πρόβλημα είναι ότι οι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί, που έχουν βοηθήσει να ευδοκιμήσουν οι γαλλικές επιχειρήσεις, έχουν αποδυναμώσει το κράτος. Ετσι εξηγείται η διαφορά απόψεων μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματιών στο συνέδριο. Σε ένα πάνελ συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών, Μπρινό λε Μερ, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Airbus, Γκιγιόμ Φορί, και τον επικεφαλής της Saint-Gobain, Πιερ-Αντρέ ντε Γκαλεντάρ.

Ο Λε Μερ είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αστυνομεύουν τον κόσμο. Ο ίδιος μίλησε υπέρ των κινεζικών επενδύσεων, που, όμως, δεν θα πρέπει να γίνονται υπό όρους «λεηλασίας», αλλά και για τη δημιουργία «πρωταθλητών» στην Ευρώπη και επικαλέστηκε το παράδειγμα της συγχώνευσης ανάμεσα στις δραστηριότητες αμαξοστοιχιών της Alstom και της Siemens, την οποία μπλόκαρε νωρίτερα φέτος, η αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού.

Αντιθέτως, οι επικεφαλής των Airbus και Saint-Gobain υιοθέτησαν μετριοπαθή στάση. Ο Ντε Γκαλεντάρ, ο οποίος διοικεί έναν όμιλο που το 75% των 180.000 υπαλλήλων βρίσκεται στο εξωτερικό, απέφυγε να συζητήσει για τον Τραμπ, την Κίνα ή τη Σίλικον Βάλεϊ. Αντ’ αυτού, σχολίασε πως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στη νεότερη γενιά. Ο Φορί, του οποίου η εταιρεία πουλάει περισσότερα αεροπλάνα στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού παρά στην Ευρώπη, τόνισε πως η τρέχουσα πολιτική συγκυρία έχει βοηθήσει την Airbus να ανταγωνιστεί την Boeing. «Η αμερικανική ισχύς και οι φιλοδοξίες των Κινέζων μας ωθούν να γίνουμε καλύτεροι», είπε.

Ο Τόμας Μπούντερλ, ο γερμανικής καταγωγής επικεφαλής του ασφαλιστικού κολοσσού Axa, υιοθέτησε ηπιότερη στάση απέναντι στους πολιτικούς. «Για τους Ευρωπαίους, η Κίνα και ο Τραμπ οδηγούν στο ίδιο ερώτημα», δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στις παρυφές του συνεδρίου: «Ποιος θα έχει τελικά ηγετική θέση στον παγκόσμιο τεχνολογικό κλάδο;». Συμπλήρωσε, επίσης, πως ένα από μείζονα ζητήματα είναι τι θέση θα έχει η Ευρώπη σε έναν κόσμο όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα διαμορφώνουν το δικό τους σύμπαν. Ο Μπούντερλ μίλησε, επίσης, για την ανάγκη να αναθεωρήσει η Ευρώπη την προσέγγισή της στην τεχνολογία.

Ο Πατρίκ Αρτούς, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Natixis, και μέλος του «Κύκλου Οικονομολόγων» που διοργανώνει τα συνέδρια αυτά, παρατήρησε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες οδεύουν προς διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με το παρελθόν σε ό,τι αφορά τους τεχνολογικούς κολοσσούς – πιθανώς σε αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο και ίσως στη διάσπασή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή