Αισθητή επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας

Αισθητή επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά από το 2012 όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί το β΄ τρίμηνο του 2019 κατά 0,1%, σύμφωνα με έρευνες του Bloomberg και του Reuters σε οικονομολόγους. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια αναταραχή που επικρατεί λόγω των εμπορικών διαμαχών, όπως και το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit χωρίς συμφωνία, απειλούν την ανάπτυξη της οικονομίας. Την προειδοποίηση του Κάρνεϊ συνοδεύει σειρά δυσοίωνων οικονομικών αποτελεσμάτων στη Βρετανία, όπως η στασιμότητα στον τομέα των υπηρεσιών και η ξεκάθαρη συρρίκνωση στον κατασκευαστικό τομέα και στον κλάδο της μεταποίησης.

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της IHS Markit στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο 50,2 τον Ιούνιο, αποδεικνύοντας τη στασιμότητα των δραστηριοτήτων στον κλάδο. Η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανεμπορίου (BRC) γνωστοποίησε χθες ότι οι πωλήσεις στον τομέα λιανικής μειώθηκαν κατά 1,6% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση. Οπως ανέφερε η BRC, πρόκειται για τη χειρότερη μέση μεταβολή του τελευταίου δωδεκάμηνου. «Η πρόσφατη πτώση ήρθε ύστερα από σταδιακή επιδείνωση της ζήτησης κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, όσο η αβεβαιότητα για το Brexit επέτεινε τον αντίκτυπο γενικότερης παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης», δήλωσε στο Reuters ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. Λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη Βρετανία, όπως και την ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, οικονομολόγοι και επενδυτές προβλέπουν ότι θα μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Κάρνεϊ ανέφερε ότι ενδέχεται να χρειαστούν μέτρα στήριξης, προκειμένου να αντιμετωπίσει η βρετανική οικονομία ένα σκληρό Brexit ή ενδεχόμενη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή