Η Fed έδωσε ώθηση στις αγορές των ΗΠΑ

Η Fed έδωσε ώθηση στις αγορές των ΗΠΑ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street ανήλθαν χθες σε επίπεδο-ρεκόρ, μετά την κατάθεση του προέδρου της Fed Τζ. Πάουελ που ενίσχυσε τις προσδοκίες των επενδυτών περί επικείμενης μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού. Αντιθέτως, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν πτωτικά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση εξαιτίας των ανησυχιών για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και για ασθενική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο δείκτης S&P 500 έσπασε χθες προσωρινά για πρώτη φορά το φράγμα των 3.000 μονάδων, ενώ σε επίπεδο-ρεκόρ ανήλθαν και οι Dow Jones και Nasdaq. Τη μεγαλύτερη ώθηση στους δείκτες έδωσαν οι μετοχές των Amazon, Apple και Microsoft, που ενισχύονταν γύρω στο 1%. Αργά το βράδυ ο S&P 500 ενισχυόταν κατά 0,52% στις 2.995,32 μονάδες. Ο Dow Jones εμφάνιζε κέρδη 0,42% στις 26.893,29 μονάδες και ο Nasdaq ανέβαινε κατά 0,78% στις 8.205,63 μονάδες. «Θα μπορούσε να είναι προληπτική μείωση επιτοκίων.

Δηλαδή στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας περισσότερο από το αναμενόμενο ή αν αναζωπυρωθεί ο εμπορικός πόλεμος, ας αναιρέσουμε την αύξηση επιτοκίων που είχαμε κάνει τον Δεκέμβριο και ας υιοθετήσουμε πάλι προσέγγιση βλέποντας και κάνοντας», σχολιάζει στο Reuters ο Ντέιβιντ Μάτσα της Direxion Investments στη Νέα Υόρκη.

Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, στο 23%, μετά τις δηλώσεις Πάουελ, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group. Αντιθέτως, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 0,2%, παρά το γεγονός πως οι δηλώσεις Πάουελ είχαν στείλει για λίγο στο πράσινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,08%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 0,51% εξαιτίας των ανησυχιών περί επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ και στο Παρίσι ο CAC 40 είχε μικρές απώλειες της τάξης του 0,08%. Εξαίρεση ήταν το χρηματιστήριο του Μιλάνου όπου ο FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,78% χάρη στη μεγάλη αποκλιμάκωση της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων.

Τέλος, το πετρέλαιο, τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό (WTI), ενισχυόταν κατά σχεδόν 4% εξαιτίας της απρόσμενης μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων και της επικείμενης κακοκαιρίας στον Κόλπο του Μεξικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή