ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμα Πάουελ για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ

sima-paoyel-gia-meiosi-ton-epitokion-stis-ipa-2327450

Δύο ήταν τα μηνύματα του Τζερόμ Πάουελ, προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), προς το αμερικανικό Κογκρέσο. Πρώτον, η Fed οφείλει να παραμένει ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη από πολιτικές πιέσεις και, δεύτερον, ότι στο τέλος του μήνα πιθανότατα θα μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού.

Ο Πάουελ υποστήριξε ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με το εμπόριο και ότι η παγκόσμια οικονομία είναι ασθενής. Ο Πάουελ μίλησε επίσης για ασθενή πληθωρισμό στις ΗΠΑ και για περιορισμό των επιχειρηματικών επενδύσεων, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, σύμφωνα με το Reuters. Ως αποτέλεσμα, επιβαρύνεται η οικονομία των ΗΠΑ και η Fed οφείλει να «δράσει καταλλήλως», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε μέτρα στήριξης, παρότι η αμερικανική αγορά εργασίας ανθεί με ποσοστό ανεργίας στο 3,9%, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ο Πάουελ διαφωνούσε στο παρελθόν με τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και για τον λόγο αυτό η τράπεζα έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την έχει χαρακτηρίσει «πεισματάρικο παιδί». Ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο έχει απειλήσει ότι θα απομακρύνει τον Πάουελ, αλλά και ότι θα συμπληρώσει το συμβούλιο της Fed με στελέχη που υποστηρίζουν τη μείωση των επιτοκίων. Η Fed θα κάνει ό,τι είναι καλύτερο για την οικονομία και δεν θα λάβει υπόψη καμία πολιτική πίεση, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Πάουελ, σύμφωνα με την Washington Post. Η τράπεζα έχει διατηρήσει το επιτόκιο δανεισμού μεταξύ 2,25% και 2,50% από τον Δεκέμβριο. Μετά τις δηλώσεις Πάουελ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ είναι πιθανό να μειωθεί έως και 50 μονάδες βάσης.