ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η Γερμανία στηρίζει τον Γ. Ντάισελμπλουμ

ΔΝΤ: Η Γερμανία στηρίζει τον  Γ. Ντάισελμπλουμ

Μεταξύ των επικρατέστερων προσώπων για την προεδρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται, με την υποστήριξη της ολλανδικής κυβέρνησης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που διετέλεσε πρόεδρος του Eurogroup μέχρι το 2017, σε μία από τις κρισιμότερες περιόδους για την Ευρώπη και συγκεκριμένα με την Ελλάδα. Την κορυφαία θέση στο ΔΝΤ διεκδικούν επίσης, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Ολι Ρεν, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας και η Νάντια Καλβίνο, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας. Αμφίβολο είναι εάν ο Μαρκ Κάρνεϊ, επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων ονομάτων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν εκφράσει την επιθυμία να υποστηρίξουν ομόφωνα ένα μόνο πρόσωπο κατάλληλο για τη θέση. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό του Ντάισελμπλουμ, το ενδεχόμενο ομοφωνίας φαίνεται δύσκολο στην περίπτωσή του. Για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, ο Ντάισελμπλουμ διετέλεσε κεντρικό ρόλο στην πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε κατά την περίοδο της προεδρίας του στο Eurogroup, μεταξύ 2013 και 2017. Επιπλέον, εξαγριωμένες είχε αφήσει τις χώρες του Νότου με το σχόλιό του ότι οι πολίτες «δεν μπορούν να ξοδεύουν χρήματα σε ποτά και γυναίκες και ύστερα να ζητούν βοήθεια».

Η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία είναι δύσκολο να συμφωνήσουν στην ανάδειξη του Ντάισελμπλουμ για την προεδρία του ΔΝΤ. Η Γερμανία, ωστόσο, αναμένεται πως θα τον υποστηρίξει, όπως επιβεβαιώνει δημοσίευμα της Handelsblatt. Η απερχόμενη Κριστίν Λαγκάρντ θα αφήσει το πόστο της στις 12 Σεπτεμβρίου, ώστε να αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ. Η κορυφαία θέση του ΔΝΤ παραμένει διαθέσιμη μόνο σε Ευρωπαίους, δεδομένης της σιωπηρής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας οι τελευταίοι 11 πρόεδροι του ΔΝΤ προέρχονταν από χώρες τις Ευρώπης.