Κίνα και Ινδία διεκδικούν την ηγεσία του ΔΝΤ

Κίνα και Ινδία διεκδικούν την ηγεσία του ΔΝΤ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών που πήραν μέρος στη σύνοδο του G7 μπορεί να απέτυχαν να συμφωνήσουν ποιος θα είναι ο κοινός υποψήφιος που θα υποστηρίξουν ως διάδοχο της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ, ωστόσο συμφώνησαν ότι δεν θα είναι ο Μαρκ Κάρνεϊ, νυν διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συμφωνήσουν έως τα τέλη Ιουλίου επί κοινού υποψηφίου που θα υποστηρίξει η Ενωση. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν σημαντικά, διότι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία, πιέζουν ώστε να αποσπάσουν τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ από την Ευρώπη.

Μπορεί ο Μαρκ Κάρνεϊ να διαθέτει, ως πρώην διοικητής της Τράπεζας του Καναδά και ως απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, την απαιτούμενη εμπειρία και τις γνώσεις για να γίνει ο επόμενος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, ωστόσο η υποψηφιότητά του μάλλον «κάηκε» χθες. Οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Βρετανίας συζήτησαν το θέμα του νέου επικεφαλής του ΔΝΤ στο περιθώριο της συνόδου του G7 και, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η υποψηφιότητά του είναι απίθανο να προχωρήσει. «Εχει το λάθος διαβατήριο, αν και κατά τα άλλα όλοι θα τον προτιμούσαν», είπε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος. Νωρίτερα τον Ιούλιο, ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει ως υποψήφιο για το ΔΝΤ κάποιον που να προέρχεται από την «ηπειρωτική Ευρώπη». Ο Κάρνεϊ διαθέτει καναδικό, βρετανικό και ιρλανδικό διαβατήριο, ωστόσο το Λονδίνο δεν διαθέτει πλέον παρά ελάχιστη επιρροή στην Ε.Ε., ενώ το Δουβλίνο έχει να ασχοληθεί με πιο πιεστικά προβλήματα (Brexit).

Υποψήφιοι

Ετσι προκύπτουν, προς το παρόν, τέσσερις βασικοί διεκδικητές: ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο, ο Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο Ολι Ρεν, κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας. Η ολλανδική κυβέρνηση πιέζει επιθετικά υπέρ του πρώην επικεφαλής του Eurogroup, λέγοντας ότι έμεινε χωρίς εκπροσώπηση στις ανώτερες θέσεις της Ε.Ε. μετά τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στην επιλογή της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γαλλίδας Κριστίν Λαγκάρντ ως επικεφαλής της ΕΚΤ. Κατά τους Financial Times, ο Ντάισελμπλουμ φαίνεται να προηγείται με βραχεία κεφαλή, ωστόσο αντιμετωπίζει σημαντική αντίσταση από χώρες της Νότιας Ευρώπης. Μπορεί για αρκετούς Βορειοευρωπαίους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να θεωρείται επιτυχημένος διαπραγματευτής, ωστόσο η φήμη του στις χώρες που είχαν υπογράψει μνημόνιο είναι κακή. Μεταξύ άλλων, ο Ντάισελμπλουμ είχε συνδέσει προ ετών την κρίση δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης με το ότι οι κάτοικοι των χωρών που είχαν υπογράψει μνημόνιο δαπανούν πολλά χρήματα «σε αλκοόλ και σε γυναίκες». Πάντα κατά τους FT, ο Ντάισελμπλουμ διαθέτει την υποστήριξη της Γερμανίας, ενώ η αντίθεση της Γαλλίας στο πρόσωπό του δεν είναι ανυποχώρητη. Κατά το Bloomberg, η υποστήριξη της Γερμανίας προς τον Ντάισελμπλουμ είναι «χλιαρή». Η Λισσαβώνα προωθεί τον Μάριο Σεντένο ως υποψήφιο, δεδομένου ότι η θητεία του στο Eurogroup ολοκληρώνεται το 2020. Ομοίως, η Μαδρίτη προωθεί την υποψηφιότητα της Νάντια Καλβίνο, η οποία όμως φαίνεται πως δεν είναι ευρέως αποδεκτή στο Eurogroup, σύμφωνα με τους FT. Δεν θα πρέπει κανείς να αποκλείσει την υποψηφιότητα του Ολι Ρεν, πρώην επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., δεδομένου ότι στα χρόνια της κρίσης είχε τηρήσει χαμηλό προφίλ. Σύμφωνα με τους FT, η Φινλανδία προτείνει και δεύτερο υποψήφιο, τον πρώην πρωθυπουργό Αλεξάντερ Στουμπ.  

«Αγκάθι» ο πληθωρισμός

Η ΕΚΤ έχει αρχίσει να εξετάζει πιθανή αναθεώρηση του στόχου που έχει θέσει για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην υιοθέτηση πιο επεκτατικής νομισματικής πολιτικής για μεγαλύτερο διάστημα. Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει ταχθεί υπέρ της λεγόμενης «συμμετρικής προσέγγισης» του στόχου για διατήρηση του πληθωρισμού «κάτω, αλλά κοντά στο 2% μακροπρόθεσμα». Δηλαδή, να επιτρέπει η ΕΚΤ, χωρίς να λαμβάνει μέτρα, την άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το 2% για κάποιο διάστημα, αν έχει προηγηθεί περίοδος κατά την οποία ο πληθωρισμός κινούνταν σημαντικά κάτω από το 2%. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι χαμηλότερος από 2% από το 2013, παρά τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού, τη χορήγηση μακροπρόθεσμων φθηνών δανείων και φυσικά την ποσοτική χαλάρωση που έχει εφαρμόσει η κεντρική τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Στα πρακτικά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο αναφέρεται ότι αν παραμείνει ο πληθωρισμός σε χαμηλό επίπεδο για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, «είναι δικαιολογημένη η εξέταση πιο στρατηγικής φύσεως». Ως επικεφαλής του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι την 1η Νοεμβρίου, έχει υποστηρίξει την επεκτατική νομισματική πολιτική και την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και παράλληλα έχει ενθαρρύνει τις κεντρικές τράπεζες να λάβουν γενναίες αποφάσεις ώστε να πετύχουν τον στόχο που έχουν θέσει για τον πληθωρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή