Ερχεται μείωση του βασικού επιτοκίου στην Τουρκία

Ερχεται μείωση του βασικού επιτοκίου στην Τουρκία

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να μειώσει στις 25 Ιουλίου το βασικό επιτόκιο της κατά 250 μονάδες βάσης από το υφιστάμενο 24%, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Reuters που δημοσιεύθηκε χθες. Στις 6 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε τον Μουράτ Τσετίνκαγια από τη θέση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ενισχύοντας φόβους για την ανάμειξή του στη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Σήμερα, τα καθήκοντα του Τσετίνκαγια έχει αναλάβει ο τέως υποδιοικητής στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας Μουράτ Ουσάλ, ο οποίος έχει δημιουργήσει προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων.

Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε κρίση, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν την οικονομία και να οδηγούν το νόμισμά της σε μεγάλη πτώση.

Οικονομικοί αναλυτές διαβλέπουν ύφεση εντός του 2019. Το κλίμα εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία έχει κλονιστεί από την αυταρχική ρητορική του Ερντογάν, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θεωρεί πως τα επιτόκια είναι υπερβολικά υψηλά. Από την άλλη πλευρά, εξωτερικοί παρατηρητές τονίζουν πως μόνο με αυστηρή νομισματική πολιτική θα καταφέρει η χώρα να ενισχύσει το νόμισμά της και να δαμάσει τον πληθωρισμό. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 24% για να ανακόψει τη μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας. Εκτοτε δεν έχει υπάρξει μεταβολή στη νομισματική πολιτική, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιούνιο στο 15,72% από το 25% τον Οκτώβριο, που ήταν το υψηλό 15ετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή